Fatih Portakal ve perde arkası

Türkiye''de, özgür televizyon yayıncılığının, özgür habercilik anlayışının ve özgür yorumculuğun adreslerinden birisi de Doğan Şentürk yönetimindeki FOX televizyonudur. Çalar Saat ile başlayan sabah haberlerinde İsmail Küçükkaya, ana haberde ise Fatih Portakal yılların yıldız isimleri oldular.

FOX TV''de başarıları ile tanıdığınız gazeteciler; Doğan Şentürk,  Tülay Ünal Öçten, İsmail Küçükkaya. Fatih Portakal ile Star TV''de birlikteydik. 1990 yılında kurucuları arasında olduğum 2005 yılına kadar da Ankara Temsilciliğini yaptığım Türkiye''nin ilk özel televizyonunda, "Özgür Televizyon Gazeteciliğinin" temellerini attık. FOX TV''nin bu başarılı kadrosundan maalesef, bir yıldız kaydı: Fatih Portakal… Sosyal medyada bir anda "Fatih Portakal FOX TV''den ayrıldı" haberi bir numara haline gelince kanalın bir numaralı ismi, ANAP eski milletvekili değerli dostum Engin Güner''i telefonla aradım. Ve onun verdiği bilgiyi Twitter adresimden şöyle paylaştım:

"İnanmayın. Fatih Portakal''ın FOX TV''den ayrıldığına ilişkin haberler var. FOX TV Yönetim Kurulu Başkanı Engin Güner ile konuştum… Kesinlikle yanlış haber…Fatih Portakal FOX TV''de izin bitişi görevine devam edecek."

O gece bu mesajdan sonra önce Osman Gökçek aradı ve dedi ki; "Orhan abi, doğru değil, Fatih gitti, yerine Selçuk Tepeli geldi"

Daha sonra Hadi Özışık ile Tahir Sarıkaya da aradı ve yemeğine iddiaya giriştik. Ve 3 yemek kaybettim. Dün sabah Engin Güner ağabeyimden şu mesaj geldi:

"Sevgili Orhan''cığım,

O akşam beni arayıp sorduğunda, tüm samimiyetimle Fatih Portakal''ın ayrılış haberini yalanladım. Gerçekten de belki son dakika yine ikna edilir diye düşünmüştüm… Maalesef yanılmışım. Sana ve iddianı kaybettiğin arkadaşlarına yemekleri ben ısmarlayacağım. Bana herkes yerine getirilen arkadaşı sürekli soruyor, telefonlarım susmuyor. Yine samimiyetle cevap vereyim; tanımıyorum. İsmini yeni duydum. FOX''ta gazetecilerin editoryal bağımsızlığı var, böyle bir kararı profesyoneller veriyor. Daha önce Anchor''ları seçerken hep çok doğru ve isabetli kararlar verdiler; umuyorum ki yine doğru bir karar vermişlerdir ve başarılı olur. Gönülden bunu diliyorum. Beni tanıyorsun, hayatım boyunca, ODTÜ''lü yıllarımdan beri, neredeyse 60 yıldır, Atatürk ilkeleri çizgisinde çağdaş Türkiye''yi, demokrasiyi ve basın özgürlüğünü savundum. Bunlar benim vazgeçilmez değerlerim. Bu çizgide devam edilmeli, edilmesi için şahsen elimden geleni yapacağım her zaman. Tüm Fox Haber ekibinin de bu değerlere bağlı olduğunu biliyorum.

Selam ve sevgilerimle…"

Not. Yemek hakları baki, elbette ben ısmarlayacağım.

Değerli okurlarım,

FOX TV Haber Koordinatörü değerli kardeşim Doğan Şentürk ile dün uzun uzun konuştum. Önce şunu vurgulayayım. Fatih Portakal ile Selçuk Tepeli, 7 Eylül 2020 tarihinde FOX TV ana habere beraber çıkacaklar ve devir teslim yapacaklar. İsmail Küçükkaya da, 7 Eylül''de Çalar Saat canlı yayınına başlayacak…

O akşam Fatih kardeşimin ağzından ayrılışının perde arkasını dinleyeceksiniz. Pazartesi sabahından itibaren de FOX TV''de yeni yayın döneminin tanıtım klipi de yayınlanacak. "Sormaya, sorgulamaya ve saklamamaya devam" ana sloganı ile FOX TV haber ekibinin bugüne kadar ödül alan haberlerinden kesitler klipte yer alacak.

Verilecek mesaj ise çok açık ve net: "Özgür habercilik anlayışına devam…"

Doğan Şentürk tüm şeffaflığı ile Fatih Portakal''ın ayrılışının perde arkasını şöyle anlattı:

"Orhan abi yıllardır beni tanırsın. Çok açık ve net şekilde söylüyorum ki Fatih Portakal''ın ayrılmaması için gerek dostu arkadaşı, gerek meslektaşı, gerek haber koordinatörü olarak büyük çaba gösterdim. Ancak Fatih''in ''zirvede iken bırakma'' ve ''doğada özgür olarak hayatını yaşama'' gibi hasleti vardı. Yani ne siyasi baskı, ne başka bir baskı yoktur. Yüzde yüz kendi kararı, kendi iradesi vardır. Son dakikaya kadar da çaba gösterdim ama kararının kesinleştiğini söyleyince ben de Ana Haber için Selçuk Tepeli''yi tercih ettim. 2 Hafta önce kendisi ile anlaştım. Selçuk, Habertürk yönetimine istifasını verince tabi haber yayıldı."

Doğan Şentürk''e söyledim ve habercilik çizgisinde değişiklik olup olmayacağını da sordum. Şentürk dedi ki;

"Ne iktidarın ne de muhalefetin yandaşı olmadık, olmayacağız... Tüm dünyanın kabul ettiği etik gazetecilik kuralları çerçevesinde sadece gerçekler, bugüne kadar olduğu gibi ekrana taşınacak.Yani habercilik anlayışımızda sıfır değişiklik olacak. Selçuk Tepeli''ye gelince onu da iyi tanıyorum. Laik, demokrat ve sonuna kadar Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı bir gazetecidir. Siyasi bagajı boş olan bir gazetecidir…"

Değerli okurlarım,

Fatih Portakal''a diyorum ki; Özgür gazeteciliğinden ve özgür yaşamından asla vazgeçme…

Selçuk Tepeli''ye diyorum ki; Fatih''in zirveye astığı özgür gazetecilik bayrağını bir milim aşağıya indirme…

 

Yazarın Diğer Yazıları