İstanbul'da Hıdırellez coşkusu

İstanbul'da Hıdırellez coşkusu

Merhaba değerli okurlarım...

Bildiğiniz gibi her yıl 6 Mayıs''ta, Hızır ve İlyas peygamberlerin buluştuklarına inanılır. Bu buluşma aynı zamanda baharın müjdecisi olarak da algılanır.

Hıdırellez''in birçok anlamı var, baharı, doğanın rengarenk oluşunu müjdeliyor. Türklerin en eski geleneklerinden biri. Bolluk bereketin simgesi olan Mayıs ayının ilk haftası evimize, işimize, aşımıza bolluk, bereket, huzur, sağlık getirsin diye sıralanır tüm dileklerimiz.

Hıdırellez geleneklerinden en yaygın olanı, dileklerin bir kağıda yazılıp ya da resmedilip gül ağacının altına bırakmaktır. Bu işlem

Hıdırellez akşamında gerçekleştirilir. Ev isteyen ev resmi, araba isteyen araba resmi çizebilir. Gül ağacına para asılır. Ertesi gün bu para ağaçtan alınıp cüzdana konulur ve bir yıl boyunca harcanmaz. Niyetler edilir, dualar edilir ve dilekler gün kavuşmadan gül ağacının altına bırakılır. Ertesi sabah olduğu yerden toplayıp akan suya veya denize atılır.

Bir de Hıdırellez gelenekleri arasında gül ağacı dilek duası da bulunuyor. Bu gelenek Hıdırellez akşamında gerçekleştiriliyor.

İşte Hıdırellez duası:

Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma Hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin Hızır deryada erdim murada amin.

***

Bu yıl uzun pandemi sürecinin ardından tüm yurtta coşkusuyla bahar şenliği kutlanıyor. Her sene Edirne''deki şenliklere eşlik ederdim. Dünyanın buluştuğu etkinlikte enerjisi müthiş coşkusu görülmeye değer atmosferi bu yıl gidenlerden duyup, basına yansıyan haliyle takip edince, yine binlerce kişinin bulunduğu metrelerce yükseklikteki yakılan ateşin etrafında toplanan kalabalığın eğlencesi, tutulan dilekler, turlarla gelen kişilerin bir araya gelip güzelliği paylaşması görülmeye değerdi.

Hıdırellez Bayramı kutlamaları, İstanbul''da 5 Mayıs''ta başladı. Hıdırellez''i bu yıl İstanbul''daki etkinlikte karşıladım.

İstanbul, Edirne gibi Hıdırellez''e en güzel haliyle ev sahipliği yaptı.

Topkapı Kültür Park''ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Hıdırellez etkinliklerine ilgi görülmeye değerdi.

Bahar dileklerinin ağaçları süslediği bayramda, orkestraların çeşit çeşit ezgileriyle edilen danslar, vatandaşların yüzünü güldürdü.

Kına ile çiçek dikim ve dilek atölyesinin de bulunduğu etkinlikte yakılan ateşlerin üstünden atlayanlar, adeta görsel şölen oluşturdu.

Hıdırellez Bayramı''na katılanlardan bazı vatandaşların görüşleri şöyle oldu: Fatma Kocataş: "Bayram inanılmaz güzel. Burada çok profesyonel ekipler ve çok yaratıcı etkinlikler var. Konserler, müzikler, eğlenceler, neşeli çocuklar... Özellikle atölyeleri çok beğendim." dedi.

Burada kültürümüzden ve modern danslar var. Aslında Doğu ile Batı''nın birleşimi gibi diyen Kocataş, konuşmasında: "Etkinlik, Anadolu''yu ve İstanbul''u yansıtıyor. Her türlü medeniyeti barındıran güzelim şehir! Uzun zaman sonra beni en mutlu eden, insanların gülümsediğini görmek." ifadelerine yer verdi.

Şehrin içindeyken doğada oluvermenin her şeyden güzel olduğunu söyleyen Ayşe Gül: "Elimizden geldiğince ayakkabılarımızı çıkarıp toprağa çıplak ayakla basalım, iyi geliyor." dedi.

Hayatımızda toprak ve su çok önemlidir. Bu yıl tarım, hayvancılık bol olsun. Susuz kalmayalım. Ekonomi düzelsin. Herkes mutlu olsun.

Kültürümüzü yaşatmanın güzelliğine vurgu yapan Gül: "Bir anda çocukluğuma; tahta parçalarıyla, lastiklerle ateş yakıp üstünden atladığımız, bayramların sabahlara kadar sürdüğü zamanlara döndüm" diyerek eski günlerini anımsadı.

Nur Hilal Bayraktar ise: "Şimdiki çocuklar, bu aktivitelerden uzak büyüdüğü için en çok onlara yarayan bir etkinlik oldu." vurgusunda bulundu.

Bayraktar: "Topkapı, herkesin ulaşabileceği bir yer. Ortak bir alanda güzel bir etkinlik organize edilmiş. Emeği geçenlere çok teşekkür ederim." diyerek sözlerini tamamladı.

Bugün Topkapı Kültür Park''ta düzenlenen Hıdırellez etkinliklerinin son günü. Meteoroloji hava durumunu açık ve güneşli veriyor. Yani yağmura yakalanma riski yok. O yüzden ailece bir bayram geçirebilirsiniz.

Sağlıkla güzel bir hafta sonu diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları