Motokuryelere yeni düzenleme geliyor. Somali Cumhurbaşkanının oğlu kuryeyi ezerek öldürmüştü

Motokuryelere yeni düzenleme geliyor. Somali Cumhurbaşkanının oğlu kuryeyi ezerek öldürmüştü
İstanbul’da Somali Cumhurbaşkanın oğlunun ezerek öldürdüğü kurye olayından sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanı motokuryelere yönelik hazırlanan yeni düzenlemenin ayrıntılarını açıkladı.

Türkiye’nin gündeminde Somali Cumhurbaşkanın oğlunun ezerek öldürdüğü kurye var. 38 yaşında 2 evlat sahibi motokurye Yunus Emre Göçer, Somali Cumhurbaşkanın oğlunun çarpmasıyla hayatını kaybetti.

Öte yandan 2023'te en az 54 motokurye hayatını kaybetti. Türkiye’yi sarsan bu olaydan sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, motokuryelere yönelik hazırlanan yeni düzenlemenin ayrıntılarını duyurdu.

'MAKUL SÜRE' AYARI

Uraloğlu, taslakta teslimat süresine ilişkin düzenlemeler olduğuna işaret ederek, "Düzenlemeden sonra kurye işletmecileri, teslim aldıkları gönderi için taşıma süresi taahhüdünde bulunmayacak. Kuryeler gönderinin 'makul bir sürede' teslimini sağlayacak. Teslimi mümkün olmayan adresler için ise kurye gönderisi kabul edilemeyecek. Bu sayede kuryeler gönderileri yetiştirmek için hızlı gitmek zorunda kalmayacak ve yaşadıkları kazalar azalacak. Vatandaşların da bu konudaki beklentileri değişmiş olacak" diye konuştu.

ARAÇ YAŞLARI SINIRLANDIRILACAK

Sektörde kullanılan araçların yaşlarına da sınırlama getirdikleri bilgisini veren Uraloğlu, motokuryelerin kullandığını araçların belli yaştan büyük olmaması gerekeceğini dile getirdi.

KURYELER YETKİ BELGESİ ALACAK

Uraloğlu, kuryelerin yetki belgesi alması gerekeceğine dikkati çekerek, "Herkesin motokuryelik yapmasının önüne geçmiş olacağız. Sektörde yetkin olanlar çalışabilecek. Böylece daha kaliteli hizmet verilecek. Ayrıca, kullanılan taşıtlar Bakanlığa bildirilecek ve kayıt dışılığın önüne geçmiş olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

00119-moto-kurye.webp

Motokuryelerin vatandaşla birebir temasta bulunduğuna işaret eden Uraloğlu, kurye olarak faaliyet gösterecek kişilerde belirli suçlardan hükümlü olmaması şartı aranacağını anlattı.

TAŞIMA SINIRI GETİRİLECEK

Uraloğlu, kurye işletmecilerinin taşıyabileceği ürünler ve faaliyet alanlarının da belirlendiğini dile getirerek, kurye işletmecilerinin tek parçada en fazla 20 kilogram ağırlığında veya 100 desimetreküp hacminde olan ve kargo niteliği taşımayan eşyayı taşıyabileceğini söyledi.

HASARA UĞRAYAN ÜRÜNDEN MOTOKURYE SORUMLU OLACAK

Bakanlıktan edinilen bilgiye göre ise yapılacak düzenlemeyle motokuryeler, taşıdıkları gönderilerin hasara uğramamasından sorumlu olacak, çevreyi ve insan sağlığını koruma ve çevre kirliliğini önleme amacıyla gerekli tedbirlere uyacak. Kişisel verilerin korunmasına yönelik tedbirlere uygun davranarak, gönderici ve alıcı bilgilerinin gizliliğini sağlayacak motokuryeler, engellilerin hizmete erişimi yönünde gerekli tedbirleri alacak, il mülki idare amiri tarafından konulan tedbir, kaide ve yasaklamalara uyacak.

Alıcısına teslim edilemeyen gönderiler, aynı sürede gönderen kişi ya da kuruma geri götürülecek. Gönderinin, gönderici veya alıcı tarafından açılmasının talep edilmesi halinde, bu talep yerine getirilebilecek.

20231211-5-61638739-95771569-preview.jpg

YASAK GÖNDERİ TESLİM EDİLMEYECEK

Kurye işletmecileri, kullandıkları motosiklet veya mopedlerin muayene ve sigortalarını yaptıracak. Kuryeler, satılması, sevk edilmesi ve ticareti yasak bir gönderiyi kabul edemeyecek.

Şehir içi veya komşu iller arası faaliyet göstermek için P1 ve tüm illerde faaliyet göstermek için P2 yetki belgesi alınması zorunlu olacak. Yetki belgelerine kaydedilecek motosiklet ve mopedler 10 yaşından, asgari kapasiteyi sağlayacak kamyonet ve otomobiller ise 20 yaşından büyük olamayacak. P1 yetki belgesi için en az 10 motorlu taşıt ve 100 bin lira sermaye, P2 yetki belgesi için ise en az 30 motorlu taşıt ve 500 bin lira sermaye şartı aranacak. Buna karşın en fazla 3 motorlu taşıtla faaliyet göstermek isteyenlere yetki belgesi ücretinde ilk 60 gün için yüzde 95 daha sonra yüzde 85 indirim uygulanacak.

YELEKLERİNDE 'KURYE' YAZACAK

Kuryelerde koruyucu ekipman kullanım zorunluluğu olacak. Koruyucu ekipman içinde yer alan reflektifli yelek üzerinde "KURYE" ibaresi yazılı bulunacak. Satılması, sevki ve ticareti yasaklanmış bir gönderi taşınamayacak.

İlgili Haberler