Naci Görür, Erdoğan'ın açıkladığı ‘Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Projesi’ni yetersiz buldu: Üzülerek söylemeliyim ki…

Naci Görür, Erdoğan'ın açıkladığı ‘Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Projesi’ni yetersiz buldu: Üzülerek söylemeliyim ki…
Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı “Yüzyılın Dönüşümü İstanbul” projesini yetersiz bulduğunu açıklayarak hükümet yetkililerine seslendi. Görür, "İstanbul depreme hazırlamak sadece yapı sorunuymuş gibi sunmayalım" dedi.

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, dün Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, 'Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda açıklanan olası İstanbul depremi için hazırlık projesini eksik bulduğunu açıkladı.

Görür, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda projenin yararlı ancak yetersiz olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"BÜTÜN BUNLAR ÇOK GÜZEL AMA İSTANBUL’U DEPREME TAMAMEN HAZIRLAYACAK ŞEYLER DEĞİL"

"Bugün hükümetimizin yetkilileri ve Cumhurbaşkanımız ‘Yüzyılın Dönüşümü, İstanbul’ uygulamasını başlattılar. Sayın Cumhurbaşkanımız, bu toplantıda bizi umutlandıran çok doğru şeyler söylediler.

Depremin bu ülkenin en başta gelen gündemi ve sorunu olduğunu, depremi unutmamamız gerektiğini, aksi olursa her an 17 Ağustos ve 6 Şubat afetleri gibi felaketlerle karşılaşabileceğimizi söylediler.

İstanbul’da kentsel dönüşümün üzerinde durdular, çok sayıda bağımsız bölümün dönüştürülmesi gereği üzerinde durdular. Bütün bunlar çok güzel, yararlı şeyler ama üzülerek söylemeliyim ki İstanbul’u depreme tamamen hazırlayacak şeyler değildir.”

"YAPI STOKUNU VE NÜFUSU ARTIRACAK ŞEYLERİ YAPMAYALIM"

Hükümet yetkililerine de seslenen Görür, şunları söyledi:

"Bir kentin deprem dirençli hale gelmesi demek öngörülen büyüklükteki deprem veya depremleri minimum hasar ve can kaybıyla atlatması demektir. Bunun için de kentin sadece yapı stoku ile değil tüm bileşenleri ile depreme hazır olması gerekir. Yani kentin, yönetim anlayışı, halkı, altyapısı, yapı stoku, ekosistem/çevresi ve ekonomisi depreme hazır olmalıdır. Bunun en güzel örneği 6 Şubat depremlerini geçiren Güneydoğu’dur.

Kentlerin her bileşeninin tahrip olduğu bu yerlerde yapı stoku dirençli olsa normal yaşam olabilir mi? Belki can kaybı az olurdu ama bozulmuş ekosistem yine bizi telef edebilirdi. Onun için hükümet yetkililerinden rica ediyorum. İstanbul depreme hazırlamak sadece yapı sorunuymuş gibi sunmayalım. Asla yapı stokunu ve nüfusu artıracak şeyleri yapmayalım ve en önemlisi sanayiyi seyreltip Anadolu’ya taşıyalım."

nn.png

İlgili Haberler