Reuters’ten AKP’yi kızdıracak enflasyon açıklaması

Reuters’ten AKP’yi kızdıracak enflasyon açıklaması
İngiliz haber ajansı Reuters’ten AKP’yi kızdıracak enflasyon açıklaması geldi. Reuters’e göre enflasyon ağustos ayında yüzde 8,5’e kadar artabilir.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon verilerini her ayın 3'ünde ilan ediyor. Ağustos ayı enflasyon oranlarını da 3 Eylül'de açıklanacak.

Reuters'ın görüşlerine başvurduğu toplam beş ekonomist TÜFE'nin ağustosta bir önceki aya göre yüzde 5.5 ila yüzde 8.5 arasında artacağını öngördü.

Temmuz ayındaki vergi ve fiyat artışlarının ay ortasında gerçekleşmesi nedeniyle ağustosa sarkan etki TÜFE'deki yüksek seyir beklentisinde öne çıkan en önemli unsur.

GIDA FİYATLARINDA ARTIŞ BEKLENİYOR

TL'deki değer kaybının birikimli etkileri ve akaryakıt zamlarının doğrudan ve dolaylı etkileri ile asgari ücret artışı da öne çıkan diğer unsurlar.

Ekonomistler gıda fiyatlarında akaryakıtın da etkisiyle bu ay belirgin artış öngörüyor. Gıda geçmiş yıllara bakıldığında yaz aylarında fiyat artışlarının en az olduğu kalemlerden.

VERGİ DÜZENLEMELERİ TEKRARLANMAYACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün gazetede yer alan açıklamalarında amaçlarının geçiş dönemi sonrası enflasyonu kalıcı olarak aşağı çekmek olduğunu belirterek, yapılan vergi düzenlemelerinin enflasyonist olduğunu ancak bunun tekrarlanmayacağını söyledi.

Ekonomistler ayın ilk günlerinde, içinde bulundukları aya ilişkin enflasyon tahmini yapabiliyor. Ancak ay içindeki gelişmeler bu tahminleri her iki yönde değiştirebiliyor.

Bu ay yaşanan etkinin büyük bölümünün geçen aydan sarkan etki olması nedeniyle tahminler ayın ilk günlerinden itibaren daha gerçekçi.

Örnek olarak TÜİK akaryakıt fiyatlarını ay içinde birden fazla kez topluyor. Fiyat artışının ay ortasında gerçekleştiği durumda etkinin bir kısmı değişimin olduğu aya kalan kısmı ise takip eden ilk aya yansıyor.

Akaryakıttan alınan özel tüketim vergisinin (ÖTV) temmuz ortasında keskin şekilde artırılmasıdan bugüne benzinin litre fiyatı 25 TL'den 36 TL'ye yükseldi. Bu akaryakıt fiyatlarının bir aya yakın sürede %45 artığı anlamına geliyor.

EKONOMİSTLER: TÜFE'DE SON İKİ AYDA ÖLÇÜM KALİTESİ ARTTI

Öte yandan ekonomistler kısmen haziran ve daha belirgin şekilde temmuz ayında TÜİK'in vergi artışlarının TÜFE'ye yansımasına ilişikin "ölçümde belirgin bir kalite artışı" gördüklerine de dikkat çekiyorlar.

Konunun hassasiyeti nedeniyle ismini vermek istemeyen bir ekonomist, "Temmuz için TÜFE'de %9.5 ölçümü bence vergi ve akaryakıt kaynaklı değişimin tamamını ölçmeyi başarmış. Yılbaşı ile haziran ve temmuz ölçüm kalitesi arasında belirgin bir fark var. Hala giyim gibi kalemlerdeki ölçümler iyi değil ancak kalite artışının devamı gelirse bu pozitif olur. Doğru veri doğru politikalar için çok gerekli" dedi.

TÜİK, enflasyon başta olmak üzere açıkladığı verilerin sokaktaki gerçekleşmeleri tam yansıtamadığı gerekçesiyle 2018 yılından beri eleştiriliyor.

Bu eleştirilerin ardından işsizlik verilerinde yapılan değişikliklerle bu veri özelinde belirgin iyileştirmeler yapılmıştı. Benzer bir adım TÜFE için başlatılsa da yarım kalmıştı.

ZİRVE İÇİN TARİH VERİLDİ

Geçen ay açıklanan enflasyon raporu toplantısında Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, enflasyon tahminini yıl sonu için yüzde 22.3'ten yüzde 58'e yükseltirken öngörülen patikaya göre 2024 yılında enflasyonun yüzde 33 seviyesine gerileyeceğini açıkladı.

Yılsonu için piyasa beklentisi de yüzde 60'a yakın bir yerde, dolayısıyla TCMB bu toplantıyla uzun bir aradan sonra ilk kez piyasa tahminlerine paralel bir yol haritası çizmiş oldu.

Ekonomistler doğalgaz faturalarının tahsil edilmediği Mayıs 2023'ün baz oluşturacağı Mayıs 2024'te TÜFE'nin yüzde 70 seviyesine yakın bir yerde zirve yapacağını bekliyor. TCMB de zirvenin benzer tarihte yüzde 60 üzerinde olacağını söylüyor.

Mayıs 2024 zirvesinin ardından ise enflasyonda belirgin düşüş bekleniyor. Piyasa enflasyon tahminleri ise 2024 sonu için genel olarak yüzde 40 - yüzde 45 civarında bulunuyor.

FAİZ İKİ AYDA 900 BAZ PUAN ARTIRILDI

Göreve geldiğinde kademeli sıkı para politikası uygulayacağını açıklayan ve enflasyondaki düşüşü yeniden ana odağı haline getiren Erkan başkanlığında TCMB politika faizini iki ayda 900 baz puan artırdı. Enflasyonla mücadele için faiz politikasının yanı sıra krediler de belirgin kullanılıyor.

Reuters'a bilgi veren bir yetkili, "Temmuz ayı enflasyonu oldukça yüksek geldi, ağustos da yüksek gelecek. Birkaç ay daha, enflasyonda alınan vergi kararlarının etkileri olacak. Ancak yılın yüzde 59-60 civarında biteceği görülüyor... Gelecek yıl itibarıyla düşüşü net olarak göreceğiz" dedi ve ekledi:

"Gelecek yıl sonunda enflasyon yüzde 30'un hemen üzerine kadar düşecek. Bu konuda hem Hazine'nin hem TCMB'nin veri odaklı çok ciddi çalışmaları var. Ekonomi yönetimine yönelik 'eli serbest değil' gibi yorumlar yapılıyor ama ortadaki politika değişikliğine bakılınca bu eleştiri fazla ağır."

Seçim öncesi yüksek enflasyona rağmen faizler düşük tutulurken, TL'nin değerinin daha da düşmesini engellemek için TCMB rezervlerden satış yapıyordu. Öte yandan bankacılık sistemi üzerinden uygulamaya alınan regülasyonlar da TL'nin değersizleşmesini engelleme amacı güdüyordu. Bu yapı ekonomistler ve toplumun geniş kesimleri için "sürdürülemez" olduğu gerekçesiyle eleştiriliyordu.

Seçim sonrasında ise TCMB beklentilerin altında kalan faiz artışları ile birlikte, ihracat hariç kredi büyümesini sınırlayacak adımlarla sıkılaştırma kararlarını destekledi. Ekonomi yönetimi enflasyondaki düşüşün öncelik olduğunu belirtirken sürecin zaman alacağını ancak kararlı olduklarını belirtiyor.

İlgili Haberler