"Sınırlı harekât ile yetinilirse PYD devleti kurulur!

ABD Başkanı Trump, Türkiye'nin düzenlediği askeri operasyona karşı koymaya çalışan YPG güçlerine, sınır hattından çekilme tavsiyesinde bulundu. Hava kuvvetlerine sahip bir orduya karşı, bundan yoksun bir askeri güçle galip gelmenin çok zor olduğunu belirten Trump, bu sebeple YPG güçlerinin Türkiye sınırından çekileceklerini umduğunu ifade etti.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper ise "Hulusi Akar ile görüşmemde harekâtı durdurmaları konusunda istekli olduklarına dair bir emare görmedim. Şu aşamada Suriye'deki askeri varlığımızda bir değişiklik yok. Ancak oradaki durumu, asker sayımızı değerlendirmeye devam ediyoruz." ifadesini kullandı.

Esper, YPG/PKK'yı kastederek, "Ortaklarımızı terk etmedik. Onlarla Suriye'nin diğer bölgelerinde birlikteyiz." dedi.

***

Anadolu Ajansı'nın haberine göre ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley de sorular üzerine, Türkiye'nin Suriye sınırında YPG/PKK kontrolündeki alanın 400 kilometrenin üzerinde olduğunu belirterek, Barış Pınarı Harekât alanının 125 kilometrelik alanı kapsadığını ve bu harekât alanı dışındaki bölgelerde SDG ismini kullanan YPG/PKK ile birlikte çalıştıklarını söyledi.

Milley, Türkiye'ye "vurulmayacak hedefler listesi" verdiklerini de sözlerine ekledi.

Milley, ABD güçlerinin hala "Kürt güçleri"yle çalıştığını ve YPG liderlerinin bazı savaşçılarını, kuzeye gönderdiklerini ancak ABD'nin "bu noktada aşırı tepki göstermemelerini tavsiye ettiğini ve bir tür diplomatik çözüme yol açmak için baskı yaptıklarını" da söyledi.

Milley, "70 yıllık NATO ortağımız Türklere karşı YPG güçlerine destek amaçlı askeri operasyon yapmamıza izin veren bir Güvenlik Savunma Alanı yok" diye konuştu.

Guardian gazetesi ise ABD Genelkurmay Başkanı Milley'in "Suriye sınır ötesindeki Türk askeri operasyonları halen oldukça sınırlıdır. Söz konusu operasyonlara yüzlerce Türk Komandosu ve yaklaşık 1000 kişilik Türk destekli Özgür Suriye ordusu elemanı katılmaktadır. Harekât yapılan iki bölgeden birisinde 1-2 km ve de diğerinde yaklaşık 10 km derinliğe ulaşılmıştır." dediğini yazdı.

***

Genelkurmay İstihbarat eski Başkanı, emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin ise arkadaşımız Fatih Erboz'a "ABD'nin haberi olur mu, olmaz mı bilemem, ama teröristleri dağıtacağız. Suriye ile anlaşıp, Adana mutabakatı dahilinde bu işi çözeceğiz. Onlar güneyden, biz kuzeyden, operasyon yapacağız ABD'yi devre dışı bırakarak." dedi ama  "ABD'nin amacı teröristlerden oluşturduğu yapıyı muhafaza ederek terör devletçiği kurmaktır. Operasyon ilerledikçe bunlar konuşulacak, terör devletçiği konuşulacak. Ne olacağını bilemem…" diye konuştu.

***

Asıl sorun, ABD'nin terör devleti kurmaktan vazgeçmemesidir. Türkiye'nin sınırlı harekâtı ise ABD'nin güvenli bölgenin güneyinde ve doğusunda "terör devleti" kurmasını önleyemez!

En doğrusu, başından beri Suriye ile anlaşmak, hatta hiç bozuşmamaktı ama Türkiye'yi yöneten kadro, şimdi sınırlı bir harekâta razı olarak, iç siyaseti yönlendirme yoluna gitti.

Mevcut harekât ile yetinilirse, Özgür Suriye Ordusu'na toprak kazandırılmış olacak! ABD ile Türkiye'nin bu konuda anlaştığı belli. Trump, bu sebeple, PKK'ya "Geri çekilin" diyor. Çünkü geride ABD askerleri var!

"Bu bir başlangıçtır" diyenler var ama ABD'ye bilgi verilmeden tek bir adım atılmıyorsa, Kıbrıs Barış Harekâtı'ndaki gibi ikinci harekât yapılabilir mi?

*Kıbrıs deyince, değinmeden geçemeyeceğim; Mustafa Akıncı'nın hem Kıbrıs Barış Harekâtı hem de Barış Pınarı Harekâtı'nda kan döküldüğünden bahsetmesi üzerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın kınama mesajı yayınlaması ilginçtir! Zamanında, Rauf Denktaş'a "Git kendi ülkende konuş" diyen Tayyip Erdoğan değil miydi? Akıncı gibi bir kişi, KKTC'nin başına bu politikalar yüzünden geçmedi mi?

 

Yazarın Diğer Yazıları