Son dakika... Erdoğan'dan 1 Mayıs ve Taksim açıklaması

Son dakika... Erdoğan'dan 1 Mayıs ve Taksim açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Mayıs ve Taksim Meydanı'na ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Taksim'in mitinge uygun olmadığını belirterek, 'Taksim Meydanı dayatmasını masum bulmuyorum' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saray'da düzenlenen "13. Çalışma Meclisi Yemeği"ne katıldı. Erdoğan, yemek sonrası önemli açıklamalarda bulundu.

Konuşmasına 1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününü tebrik ederek başlayan Erdoğan, 2009 yılında 1 Mayıs'ı tatil ilan ettiklerini hatırlatırken; 2010 yılında ise Taksim'deki kutlamalara izin verdiklerini anımsattı.

whatsapp-image-2024-04-30-at-19-58-00.jpeg

Erdoğan konuşmasında 1 Mayıs için sendika ve siyasi partilerin yaptığı Taksim çağrısı hakkında konuşurken, 1 Mayıs için yapılan Taksim çağrılarını dayatmak olarak niteledi.

"BU TÜRDEN DAYATMALARI DOĞRU BULMUYORUM"

Taksim meydanının miting düzenlemek için uygun olmadığını ifade eden Erdoğan, "Bu türdeki dayatmaları doğru bulmuyorum" şeklinde konuştu.

Erdoğan konuşmasının devamında muhalefeti ve marjinal grupları da 1 Mayıs'a gölge düşürmekle suçlarken, İstanbul'da kutlamaların yapılabileceği 40 ayrı güzergah belirlendiğini söyledi.

"TAKSİM TALEBİ İYİ NİYETLİ DEĞİL"

Bu güzergahların dışındaki alanlarda yürüyüş ve miting düzenlemenin iyi niyetli olmadığını belirten Erdoğan, "Terör örgütlerine istismar zemini sunulmamalıdır" şeklinde konuştu.

NE OLMUŞTU?

DİSK, KESK, TMMOB, TTB, TDB yaptıkları ortak açıklamayla 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlayacaklarını açıklamış; CHP başta olmak üzere sol görüşlü siyasi partiler de bu kararı desteklediklerini belirterek 1 Mayıs için Taksim çağrısında bulunmuşlardı.

Ancak İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Valiliği ise Taksim'in miting alanı olarak tanımlanmadığı; miting düzenlemeye uygun bir meydan olmadığını belirterek Taksim'de herhangi bir kutlamaya izin vermeyeceklerin altını çizmişti.

İstanbul Valiliği bugün yaptığı açıklama ile 1 Mayıs günü kent genelinde ciddi önlemler alındığını duyurdu.

Bu kapsamda Metrobüs hattındaki Zincirlikuyu, Mecidiyeköy ve Okmeydanı durakları kapatılırken,

M2 Yenikapı – Seyrantepe – Hacıosman metro hattının Vezneciler, Haliç, Taksim Meydan, Şişhane, Osmanbey, Mecidiyeköy, Gayrettepe Zincirlikuyu metro (tüm giriş ve çıkış noktaları dahil) durakları kapatıldı.

Yine Taksim ve çevre bölgelerdeki yollar, çok sayıda toplu ulaşım aracı ve durağı da hizmete kapatıldı.

İlgili Haberler