Ülkemin Güneydoğusunda...

Merhaba. Uzun bir aranın ardından yeniden birlikteyiz. Umarım herkesin keyfi yerindedir. Görüşemediğimiz dönem içerisinde  kendi hayatımın içinden, düğün, dernek, ev taşıma telaşı, hastalık, acı haber, eğitim, doğum haberleri, işle ilgili yeni projeler vs.. derken, zamanın nasıl geçtiğini anlamadım.  
Tabii bu uzun süre zarfında, seçimlerin ardından basın mensubu olarak güzel ülkemi baştan başa gezmeye çalıştım. Çok güzel anılar ve gözlemlerimle geri geldim. 
Gözümüz kulağımız sürekli gündem ve haberlerde... Gündem, iç ve dış siyasette çok hareketli... Deprem her yerde her yaş grubundan herkesin dilinde, emeklilik yasası, işsizlik, kariyer ve eğitim, ekonomi, yine gündemin ilk sıralarında... 
Suriye zaten en başından beri başlı başına bir konu.
Türkiye ve dünyanın gözü kulağı, Barış Pınarı Harekâtı'nda. Herkes takip edip, konuşuyor. 
Güçlü devlet olduğumuz tartışma götürmez.  
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Kayseri'deki konuşmasında; ''Bizim kimse ile kavga etmek gibi gayemiz yok. Yapılması gereken ne varsa hazırız. Hiç kimseden de, korkumuz yok" diyerek gerçeği ortaya koydu.
Umarım beklentilerimiz, istediğimiz gibi olur.
Güzel ülkemin Güneydoğusunda sınırlar sebebiyle, yaşam İstanbul'a göre daha çok kaygı verici ve endişeli...
Teröristlerin bölgeyi boşaltması için verilen sürenin bitimine çok az süre kaldı. Bakalım bizleri neler bekliyor. Hep birlikte göreceğiz.
Buraları herkes görmeli
Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Adıyaman, Gaziantep, Batman, Hatay, Adana ve birçok şehri gezdim.
Şimdi aktaracağım Şanlıurfa ile ilgili gözlemlerimde ilk gördüğüm askeri harekat dolayısıyla sınırda yaşanan sürekli hareketlilik.
Güneydoğu'ya gitmeyenler mutlaka gitmeli. Çok güzel ve canlı şehirler. Her gittiğimde değişiklikleri gözlemliyorum. Bir şehri kalkındıran en önemli şey eğitim ve ekonomi. Gittiğim bölgelerde bunlara bakıyorum. Burada eğitim ve ekonomi gayet iyi. Şanlıurfa zengin şehir. Yatırımlar çoğalmış.
Büyük şehirde kalacak mekan olarak çok alternatif var. Her bütçeye uygun konaklama imkânı buluyorsunuz.
İlçeler arası ulaşımı çok rahat ve kolay. Yemekleri et sevenler için çok lezzetli ve fiyatı da makul seviyede. 
Ekiple ziyaret sürecinde, Nevali Otel'de kaldık. Güzel ve temiz mekan. Çalışanları ve hizmeti gayet başarılı. Kahvaltısı zengin. Zaten Şanlıurfa'yı izlemek istiyorsanız terası yeter. Şanlıurfa'ya kuşbaşı bakmak sizleri şaşırtacaktır. 
''Ön yargılarım kırıldı'
Buraya ilk kez gelenlerle sohbet ederken şaşkınlık içerisinde kalıyorum. Konuşmalar genellikle;
- Gelirken kaygı, endişeyle geldik.  
- Haberlerden, ya da komşularımdan biliyor ve duyuyordum. 
- Ben doğu denilince direkt yaşanmaz, terör yatağı gibi algılıyordum. 
- İstanbul'dan farkı olmayan bir yer.
- Sadece sınırların rolü var işte. 
- Ön yargılarım kırıldı. 
Şeklinde oluyordu...
Gelmeyenler mutlaka bir fırsatını yakalayıp, gelip görsünler. Önce ülkelerini baştan başa gezip, daha sonra Avrupa turuna çıksınlar. Zira "Niye daha önceleri gelmedim" serzenişlerini çok sık duydum.
Kritik bir süreçten geçiyoruz 
Güvenliği gayet sıkı ve iyi. Olan bir şeyler varsa da halka hissettirilmiyor.
Bu bölgede sınır, komşu ülke Suriye olunca işler değişiyor. 
İşin içinde savaş olunca da ister istemez, kaygılar artıyor. Sınıra yakın bölge halkı huzursuz. Canlar yanıyor. Ateş düştüğü yeri yakıyor.
Yine halkta "Cana değil mala gelsin. Ama bu hassas dönem de bir an önce bitsin" temennileri eksilmiyor. İşte o anki çaresizliği görünce kelimeler kifayetsiz kalıyor. Vatandaşın feryatlarını dinlerken inanın boğazım düğüm düğüm... Göz yaşlarımı da tutamıyorum. Yaşanan gerçek bir dram ve acı var. Allah sabırlar versin.
'İşimiz, aşımız, ekonomide, eğitimde yaşamımızda dengeler bozulmasın. Ailemize bir şey olmasın. Allah askerimize, polisimize, güvenlik güçlerine güç kuvvet versin. Başımızdan eksik olmasınlar...' dualarını sık sık herkesten duyuyorum. 
Terör belası, ortalığı karıştırmaya çalışıyor. Ama başaramaz. Çok zor.
Her bölgede, şehirde, ilçede -Türk, Kürt, Arap- o kadar güçlü birlik ve beraberlik içerisindeyiz ki bunun canlı şahidiyim. Tabii arada çürük elmalar olmaz mı?... Vardır mutlaka.. 'Üç beş çapulcu kendilerini kullandırıyor' konuşmaları, bazen tepkisel dışa vuruluyor. 
Peygamberler şehri
En dikkat çeken nüfus artışı, göçler, mimari yapısıyla çoğalan apartmanlar, Geniş yolları, içten misafirperverlikleri, her bölgede olduğu gibi her renkten yerli ve yabacı turistlerin ziyareti gözlerden kaçmıyor.
Peygamberler şehri Şanlıurfa'da gezilecek çok yer var. Vaktin nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Balıklı Göl, Göbeklitepe, camileri, kiliseleri harika.
Harran çok önemli bir adres. Çünkü Harran Üniversitesi dünyanın ilk üniversitelerinden ve eğitimde rolü çok büyük.
Halfeti saklı cennet, Tarihî hanları, hamamları, çarşıları, millî parkı, Ulu Camii müthiş, Atatürk Barajı (Adıyaman sınırı içerisinde), çay bahçeleri, Fırat Nehri, müzeleri görülmeye değer.
Meraklılarına GAP turları revaçta. Sıra gecesi olmazsa olmazlar arasında. 
Her yer sivil polis kaynıyor
İşimiz gereği az çok tahmin ettiğim kişiler sivil polis çıkınca sohbet uzuyor. Kimi Bursa'dan, kimi Adapazarı, Kimi Karadeniz, Kimi İstanbul'dan gelmiş, görev başında. Başarılar diliyorum. Kimi benim gibi göçmen Selanik'ten Edirne'ye gelse de şark hizmetinde şehre büyülenmiş. Kimi eşini getirmiş, kimi görevini uzatmış. Kimi insanlarını, samimiyetini, dostluğunu yörenin sevmiş, kimi de oradan -şehrin kızına aşık olup- evlenmiş.
Polis, esnaf, vatandaşla konuştuğumuzda, "Benim gözümde her şey normal gözüyor. Vatandaş günlük yaşantısına işine gücüne devam ediyor..." dediğimde, "Çok şükür gücümüz, devletimiz sağ oldukça" diyorlar. Bütün sokaklar, Ay yıldızlı bayrağımızla donatılmış. Bölge halkı sıcak, samimi, misafirperverlikleriyle bizleri çok etkiliyor.
Geleceğimizin teminatı minikler, küçük yaşta, hayatın içinden tarihî anlara şahit oluyorlar. Çocuklar her yerde çok güzel masum ve melekler.
Savaşta yakınlarını kaybedenlere sabırlar diliyorum. 
Şehitlerimiz ölmez. Vatan bölünmez. Kanı da yerde kalmaz. 
Sevgiler, saygılar.

Yazarın Diğer Yazıları