AKP ve MHP darbeci "Evren modeli" istiyor

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, siyasi partiler ve seçim yasalarının değişmesini önerdi, AKP ve MHP kurmayları hemen kolları sıvadı. Hedefleri açık ve net; baskın erken seçim olursa Gelecek ve DEVA partileri seçime giremesinler…

12 Eylül 1980 askeri müdahalesi ile demokrasiyi kesintiye uğratan darbeci Kenan Evren ve arkadaşları iki partili Amerikanvari bir anlayış içinde anayasaya yüzde 10 seçim barajı koydular. Sadece 2 partili TBMM yaratmak istediler…

AKP bu barajı ısrarla kaldırmıyor ve çok partili TBMM'yi de engellerle engellemek istiyor.

Gelecek ve DEVA partilerini erken seçime sokmamak için yapılan yasa çalışmalarını Yargıtay Cumhuriyet Savcısı deneyimli Avukat Ömer Faruk Eminağaoğlu ile konuştum:

-Seçimlerle ilgili transfer yasağını ortadan kaldırmak için Cumhur İttifakının bir yasa değişikliği çalışması içinde olduğu biliniyor. Bu konuda değiştirilmesi düşünülen yasa hangi yasa?

ÖFE: Kuşkusuz seçimlerle ilgili bir yasada değişiklik yapılacağı anlaşılıyor. Öyle bir değişikliğin Anayasa'ya uygun olup olmayacağı ayrı bir konu. Ancak Anayasa'da seçim yasalarında yapılacak bir değişiklikler bir yıl içinde uygulanamaz deniliyor.

Bu yasa çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

ÖFE: 2023 öncesinde bir erken seçim gündeme gelirse, Anayasa'nın bu hükmüne takılmamak için şimdiden bir hazırlığa girişildiği anlaşılıyor.

-Anayasa hükmü ne zaman getirildi?

ÖFE: Bu Anayasa hükmü 2001'de getirildi. Anayasa'ya seçim yasaları ifadesi konuldu. Bunu seçimlerle ilgili yasalar olarak anlamak lazım.

-Bizde tek bir seçim yasası yok değil mi?

ÖFE: Anayasa seçim yasaları diyor, çoğul ifade kullanıyor. Bizde de tek bir seçim yasası yok. Cumhurbaşkanı Seçim Yasası, Milletvekili Seçim Yasası, Mahalli İdarelerle İlgili Seçim Yasası, Seçimlerin Temel Hükümleri Hakkındaki Yasa var. Kuşkusuz bu yasalardaki düzenlemeler anılan kapsama giriyor.

-Değişiklik Siyasi Partiler Yasası'nda (SPY) yapılırsa bu değişiklik bir yıl uygulanamama yasağına girmiyor mu?

ÖFE: SPY'nda seçimlerle ilgili 10 civarında madde var. Bu yasayı da o kapsamda görmek lazım. Bu bağlamda partilerin seçimlere girme yeterliliği hükmü, aynı paralelde hem SPY'nda hem de Seçimlerin Temel Hükümleri Hakkındaki Yasa'da düzenleniyor. Yani bu yasada da bir değişiklik yapılsa, bu değişiklikte bir yıl uygulanamaz.

-Anayasa Mahkemesi, OHAL ve KHK'larını incelerken, "ben içeriğinde değil adına bakarım" dedi. YSK ne yapar?

ÖFE: Evet adında seçim olmayan SPY veya başka bir yasaya transfer yasağı hükmü konulabilir. Böyle bir durumda konu seçimlere girme yeterliliği sırasında YSK önünde tartışılacağı için, YSK'da ben de yasanın adına bakarım. Adında seçim geçmiyor. O nedenle Anayasadaki bir yıl söz konusu olmadan bu yasak bir yıl içinde de geçerli diyebilir. Ancak bu yorum hukuksal olmaz. Bir yıl sonrası için zaten Anayasadaki hüküm nedeniyle yasak devreye girer. YSK önünde böyle bir tartışmaya gerek kalmaz.

-Konu bir yıl içinde YSK'nın yorumuna bağlı olur değil mi?

ÖFE: Evet bir yıl içindeki bir seçim için YSK'nın yorumuna bağlı. Hukuka bağlı bir YSK, yasanın adına değil içeriğine bakarım diyerek bir yıl içindeki bir seçimde de böyle bir değişikliği uygulamamalı. Ancak ben açıkçası YSK'ya yeni yeler seçilmesine rağmen yargıdaki yapı nedeniyle güvenmiyorum.

-Ben de güvenmiyorum YSK'ya… Anayasa'daki seçim yasaları kavramını, yasanın adına bakmadan içinde seçimlerle ilgili düzenlemeler olan yasalar olarak anlaşılmalı mı?

ÖFE: Evet kesinlikle. 2000'ler öncesi AYM kararları böyle idi. OHAL KHK'larında AYM farklı karar verdi. OHAL KHK'ları AYM denetim dışı. Ancak OHAL ile ilgisiz her şey bu KHK'ların içine konulmasına rağmen, AYM ben adına bakarım diye bu KHK'ları incelememişti. Sonra bir yasa ile ilgili ben adına değil içeriğine bakarım dedi. Ancak YSK ne der bilinmez.

-Anayasa hükmü yerinde bir hüküm mü?

ÖFE: Geçmişte her seçime farklı yasalara gidildiği için baskın seçimlerde bunu engelleme adına Anayasaya böyle bir hüküm konuldu. Ancak bu düzenlemede seçim yasaları yerine seçimlerle ilgili yasalar denilse idi olası bir yapay tartışmaya veya böyle bir tartışmaya yol açılmaz idi. Yine bir yıl içinde uygulanmaz yerine, ilk genel seçimler dahil bu süre içinde yapılacak seçimler denilse idi, işte bugün yaşanan tartışmalar hiçbir dönemde söz konusu olmaz idi.

-Bu yasak hükmü hangi yasaya konulacak?

ÖFE: Görünen SPY'na konulacağı. Dilerim YSK olası bir yıl içinde bir seçim olursa bir yıl içinde uygulanamayacak bu düzenlemeyi hukuksuz bir uygulama ile bu sürede uygulamasın.

Değerli okurlarım,

Darbeci Kenan Evren gibi çok partili demokratik rejimin AKP ve MHP işbirliği ile askıya alınmasına demokrasiye inananların karşı çıkması gerekiyor…

Çünkü AKP ve MHP darbeci "Kenan Evren modeli demokrasi ve TBMM" istiyor…

 

dfs-004-001-011-001-001-001-002.jpg

Yazarın Diğer Yazıları