Bilim adamları yoksulluğu yenmenin yolunu buldu

Bilim adamları yoksulluğu yenmenin yolunu buldu
Harvard Üniversitesi ekonomisti Raj Chetty liderliğindeki Facebook'ta 21 milyar arkadaşlığı içeren geniş çaplı bir veri araştırması ortaya koydu.

Harvard Üniversitesi’nden ekonomist Raj Chetty liderliğindeki bir araştırma ekibi, yeni bir çalışma üzerinde durdular. Facebook’ta 21 milyar arkadaşlığı içeren geniş çaplı bir veri araştırması ortaya koyan araştırma ekibi sosyal bağlantıların ülkedeki ekonomik sonuçları şekillendirmeye nasıl yardımcı olduğunu ortaya koydu. Düşük gelirli ve yüksek gelirli insanlar arasında daha fazla bağlantı kuran mahallelerin daha yüksek hareketlilik seviyelerine sahip olma eğiliminde olduğu tespit edildi.

Araştırma ekibi ortaya koydukları araştırma sonucunda daha düşük gelire sahip kişilerin yüksek gelirle etkileşim kurduklarında maddi durumlarının iyileştirme olasılıklarının daha yüksek olduğunu keşfetti.

Independent’ın haberine göre; Bu incelemenin amacı, sanal ortamdaki sosyal bağlantıların ülkedeki ekonomik eşitsizliği nasıl etkilediğini görmekti.

Hakemli bilimsel dergi Nature’da yayımlanan iki makalede bulgularını açıklayan araştırmacılar, 25 ila 44 yaşındaki 72,2 milyon ABD’li Facebook kullanıcısından toplanan verileri inceledi.

İlk makaledeki bulgular, sosyal medyadaki bağlantıların ülkedeki yurttaşların ekonomik açıdan hareketlilik kazanmasında önemli bir rol oynadığını ortaya koydu.

Diğer bir deyişle düşük gelirli ve yüksek gelirli kişilerin daha çok bağlantı kurduğu bölgelerde yaşayanların sınıf atlama oranları daha yüksekti.

İkinci makalede ise, yüksek ve düşük gelirli insanlar arasındaki bağlantıların reelde genellikle okullar ve dini gruplar aracılığıyla kurulduğu tespit edildi.

Araştırma ekibi, daha düşük gelirli kişilerin, yüksek gelirlilerle bağlantı kurduğunda zaman içinde finansal durumlarını iyileştirme olasılıklarının arttığını ifade etti

Meta Küresel İlişkiler Başkanı Nick Clegg, "Araştırma aynı zamanda politika yapıcıların politikaları tasarlarken sosyal faktörleri ve müdahaleleri dikkate almalarının neden önemli olduğunu vurguluyor" diye konuştu.

ABD’nin bazı bölgelerinde nispeten yoksul ailelerde yetişen çocuklar, hayatlarının ilerleyen dönemlerinde ekonomik açıdan sıçramalar gösterebiliyor. Ancak bazı bölgelerde aynı sosyo ekonomik koşullarda yetişenlerde böyle bir sıçrama görülmüyor.

İlgili Haberler