30 yıllık çiftçi traktöründe ilk kez kaplama lastik kullanmaya başladı. Bir zamanlar yeni lastik fiyatlarına traktör alınıyordu

30 yıllık çiftçi traktöründe ilk kez kaplama lastik kullanmaya başladı. Bir zamanlar yeni lastik fiyatlarına traktör alınıyordu
Traktörüne lastik bile alamadığını belirten çiftçiler “kaplama lastik” kullanmaya başladı.

Türk lirası dolar karşısında erimeye devam ediyor. Alım gücü ise her geçen gün düşüyor. Artan maliyetler çiftçi sayısını hızla düşürürken var olan çiftçilerin de ekim yapmasını engelleyecek duruma geldi. Yıllardır artan gübre ve ilaç fiyatlarından yakınan ekine gübre atamadığını söyleyen çiftçi, şimdi de traktörüne lastik bile alamadığını belirterek “kaplama lastik” kullanmaya başladı.

2020’de 2 bin TL 2021’de ortalama 4 bin TL olan traktör ön lastik fiyatları bu yıl 18 bin liraya geldi. Bir çift sıfır ön lastiğin 35 bin TL’yi bulduğunu söyleyen bir çiftçi, sosyal medyadan bu duruma isyan ederek “Kaplama lastik” kullanmak zorunda kaldığını söyledi.

Girdi maliyetlerindeki artış çiftçinin üretim maliyetlerini artırırken, tarım aletlerinin fiyatları da dudak uçuklatır hale geldi. Yerli marka traktör lastiğinin fiyatları 20 ile 30 bin liraya çıkarken, bu fiyatlar yabancı markalar da daha da artıyor. Çiftçi de artık lastiği yenilemek yerine traktöründe kaplama lastik kullanmaya başladı.

 30 YIL SONRA İLK KEZ KULLANDIĞINI AÇIKLADI

Tarımdan Haber yazarı ve ziraat mühendisi Faik Toy, 30 yıldır çiftçilik yaptığını belirterek, ilk kez traktörüne kaplama lastik aldığını kaydetti. Bir çift traktörün ön lastik fiyatının 20 bin lira, bir çift arka lastik fiyatının ise 35 bin lira olduğunu dile getiren Toy, yeni lastik almak yerine traktörüne kaplama lastik aldığını vurguladı. Kaplama lastiğin de ucuz olmadığını ifade etti.

TRAKTÖR LASTİĞİNE BU PARAYI VERMEYİ VİCDANIM EL VERMEDİ!

Bir çift traktör ön lastiğinin 20 bin lira arka lastiğinin ise 35 bin lira olduğunu anlatan Toy, bu parayı vermeyi vicdanının kabul etmediğini kaydetti. Traktör lastiği fiyatları ile ilgili yaptığı paylaşıma tepki gösteri de eleştiren Toy, “Uçuyoruz başlığıyla traktör lastik fiyatlarını paylaştım maalesef kafasını kuma gömenlere inandırıcı gelmemiş. Bunlar yerli marka fiyatlar yabancı markaların fiyatlarını yazmadım bile, yazarsam nutkunuz tutulur” dedi.

SEBEP OLANLAR UTANSIN

Toy’un paylaşımına gelen yorumlarda diğer çiftçiler, "Devir ekonomi devri. Ne olacak ki otoyolda hız yapmıyacaz neticede can güvenliğimiz tehlikede olsun... Sebep olanlar utansın..." diyerek duruma isyan etti.

 

İlgili Haberler