Fenerbahçe Ümraniyespor'un elinden nasıl kurtuldu

Fenerbahçe Ümraniyespor'un elinden nasıl kurtuldu

UEFA Avrupa Ligi’ndeki Slovacko karşılaşmasına göre farklı bir ilk 11 tasarlayan Jorge Jesus; Gustavo, Peres, Emre Mor ve King gibi isimleri de sahaya sürdü.

ERKEN GOL BULMAK İÇİN ÇOK YÜKLENİYORLAR
Yeni Fenerbahçe’nin dikkatimi çeken detaylarından biri; 19. dakikada VAR incelemesi sonrası verilen penaltıda Valencia’nın skoru 1-0 yapan golüyle zihnimde canlandı.
Fenerbahçe, erken gol bulup maçları çözümleme yöntemine bu sezon çok başvuracak gibi gözüküyor. İlk başta yapılan bu ani ‘yüklenme’ ilerleyen sürelerde takım temposunda düşüşlere -Dinamo Kiev maçlarındaki gibi- yol açabiliyor.
Atakta enerjiyi iyi yönlendirmeyi öğrenmek, sarı lacivertlilerin gerideki enerjisini de boşlamamasını sağlayacaktır.

GLUMAC TECRÜBESİNİ KONUŞTURDU
İlk 20 dakikada taraftarlar muhteşem bir Kadıköy atmosferi oluştururken, 29. dakikada HangiKredi Ümraniyespor’un deneyimli Hırvat oyuncusu Glumac’la eşitliği bulması, sarı lacivertli cepheye kritik bir darbe indirdi: 1-1.
Ümraniyespor, attığı golden önce de iki kritik fırsatı tepmişti.

İLK YARIDA SINIFTA KALANLAR
Fenerbahçe adına ilk 45 dakikada Emre Mor resital sundu. King yine bu süre zarfını ‘bildiğimiz gibi’ tamamladı. İki Dinamo Kiev maçı ve sonrasında da hocanın King’e olan yaklaşımına pek anlam veremiyorum.
Evet ön alan presi Fenerbahçe için önemli… Ancak King’in bu konu haricinde ne takım içi iletişimi oturmuş durumda ne de topu ayağına aldığında işleri iyiye götürecek bir hamle yaptığını görebiliyoruz. Rossi de bu gecenin kayıp isimlerinin başında geldi ilk 45’te…

TAKIMDA ORTA SAHA YOKTU!
İlk yarı özelinde iki türlü yorum yapılabilir:
1- Ümraniyespor çok iyiydi.
2- Fenerbahçe çok kötüydü.
Ümraniye’nin de hakkını yememek gerek ama Fenerbahçe’de doğru bir iletişim hamlesi, oyuna organize bir yaklaşım ve önceki maçlardaki ‘ısıran’ oyunu gözlemleyemedim. Jesus’un ‘orta sahasız’ çıktığı devrede Arao elinden geleni yapsa da stoperlerin arasından hareket ederek oyunu yönlendirilmesi yönündeki direktif, 2. bölgenin hakiminin Ümraniyespor olmasına yol açtı.

SINAVIN İLK ETABINI VALENCIA İLE GEÇTİ!
Dinamo Kiev, Lucescu’nun futbola yaklaşım tarzı gereği oyunu kendi alanında kabul etmişti.
Slovacko kadrosu zaten ‘huzurevi’ gibi. Adamlar da farkında bir şey yapamayacaklarının…
Ama Türkiye Ligi’ne gelince; herkes pirana! Jesus’un Türk takımlarıyla imtihanının başlangıcı oldu maç ilk yarı itibariyle. Sınavın ilk etabının geçilmesini sağlayan ise 45+2’de Valencia ile gelen goldü: 2-1. Asisti de devrenin en kötülerinden Rossi’nin yapması kritikti.

SERKAN, ETTEN DUVAR OLDU
İkinci yarıya Arao-İsmail Yüksek değişikliği ile başlayan Fenerbahçe, arka arkaya kanat akınlarıyla gelip gole yaklaşsa da kaleci Serkan Kırıntılı eski takımına karşı etten duvar oldu.
Rakibin pimini çekecek golü bir türlü bulamayan sarı lacivertliler, 68’de golü kalesinde gördü. Ümraniyespor, 4 dakika önce 64’te oyuna giren Gheorghe ile skora bir kez daha denge getirdi: 2-2.

TARTIŞMALI PENALTI…
Fenerbahçe’nin peşini yine şanssızlıklar bırakmazken, Emre’nin oyundan çıkışının geri dönüşü; kendi yarı alanına daha çok kapanan bir takım oldu.
Recep hoca yönetimindeki Ümraniyespor dirençli bir oyun sergileyip 72. dakikada tartışmalı bir penaltı kazanıp Mrsic’le gole çevirdi: 2-3. Bu andan sonra Jesus’un işi iyice zora girdi.

BERISHA’YI HAZMEDEMEDİM!
Fenerbahçe evinde sezonu kabus görerek açtığı maçta Ümraniye ile beraberliği 90+2’de Berisha’nın golüyle kurtarırken; ben yine de Arda Güler’in olduğu kulübeden Berisha’nın oyuna girmesini hazmedemedim.
Fenerbahçe 3 duran toptan 3 gol yiyip, Dinamo Kiev maçının ardından yine iç sahada Jesus’la kan kaybetti. Sarı lacivertliler gelecek hafta deplasmanda Kasımpaşa’ya konuk olacak.

Yazarın Diğer Yazıları