Gizli ortak kim? Devlet sırrı mı?

Gizli ortak kim? Devlet sırrı mı?

- "Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği''nin (TTKKMB) Bağlı Ortaklığı Olan GÜBRETAŞ''ın yüzde 50 ortak olduğu konsorsiyumun, İran''da Razi Petrochemincal Şirketi''ni almak üzere verdiği 462,6 milyon Avroluk teklif, İran resmî makamlarınca onaylandı."

O tarihte TTKKMB Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Teke, AA''ya şu resmî açıklamayı yaptı

- "GÜBRETAŞ, gübre üretiminde kullanılan ara maddeler, ÜRE ve DAP gibi tüketimi yüksek ürünlerde dünya piyasalarında söz sahibi olmak üzere önemli bir adım attı.

- İran''ın Razi Petrochemincal şirketini özelleştirmek amacıyla açtığı ihaleye, GÜBRETAŞ, ikisi Türk biri İranlı 3 ortak ile girdi.

- GÜBRETAŞ''ın yüzde 50 ortaklığı vardır."

 * Kâr payları:

Razi Petro Kimya''nın 2011 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısında GÜBRETAŞ''ın payına düşen miktar şöyle açıklandı:

- "Genel Kurul''da verilen kâr dağıtım kararına göre Razi''nin geçmiş yıllara ilişkin dağıtılmamış kâr, olağanüstü yedek akçe ve 2011 yılına ilişkin gelirleri üzerinden hesaplanarak dağıtılmasına karar verilen kârdan şirketimize isabet eden tutar (1.415.233.906.746 İran Riyali, 1 TL=6968,64 IRR kur değeri üzerinden) 203.086.066 TL olmuştur.

GÜBRETAŞ''ın Kamuyu Aydınlatma Platformu''nda (KAP) yer alan açıklamasında şirketin İran''da yerleşik bağlı ortaklığı Razi Petrochemical Co.''nun 2016 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı''nın 11 Mart 2017''de Tahran''da yapıldığı vurgulanarak özetle şu açıklama yapıldı:

- "Genel Kurulda; Razi Petrochemical Co.''nun tahakkuk etmiş ve dağıtılabilir kar tutarının 19 milyar 600 milyon İran Riyal''ine tekabül eden kısmının temettü olarak dağıtılması kararı alındı.

- GÜBRETAŞ''a isabet eden tutar ise 9 milyar 580 milyon 887 bin 183 İran Riyali olup 1 milyon 100 bin 844 Türk lirasıdır."

* MHP çok kızgın

O dönemde aktif muhalefet yapan MHP''nin Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ekici, GÜBRETAŞ''ın Türk ortaklarının peşine düşüyor.

Türkiye''nin İran''da ortak olduğu Gübre Fabrikası''nın Ankara''daki bazı ortaklıkları "devlet sırrı" gerekçesiyle gizleniyor.

MHP Milletvekili Ekici, Meclis kürsüsünden Cumhurbaşkanlığı Abdullah Gül''e de başvurarak Devlet Denetleme Kurulunu göreve çağırıyor.

Ancak umursayan olmuyor.

Ekici, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker''e iki yazılı soru önergesiyle, iddiaları sordu.

Eker, "devlet sırrı" gerekçesiyle cevap vermedi.

Şimdi sizler de benim gibi merak edecek şu soruları soracaksınız:

- Bu iki Türk ile bir İranlı kim?

- GÜBRETAŞ bu 3 ortağı neden aldı, neden tek başına girmedi?

- 2 Türk ortağın siyasi kimlikleri var mı?

- 2006-2008 döneminde Amerika''nın İran''a uyguladığı ambargoda en sert önlemler alınırken 2 Türk ortak ile GÜBRETAŞ bu ambargoyu nasıl aştı?

- Kamuyu Aydınlatma Platformu''na (KAP) tabi olan GÜBRETAŞ''ın ortakları neden "Devlet Sırrı" ya da "Ticari Sır" kapsamında olsun?

- Amerika bu gizli ortağı biliyor mu?

* 11 maaş

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz''ı 11 maaş ya da gelir elde ettiği medyada yer alınca kendisi ile görüştüm.

GÜBRETAŞ''ın ortaklarının "Ticari Sır" olduğunu söyleyerek isimlerini vermedi.

Poyraz, Tarım Kredi Kooperatifleri bağlı ortaklığı olan 7 şirketten 1581 sayılı yasanın, "Şirketlerin Yönetim Kurullarında görevlendirilen üyeler birden fazla şirkette görev yapıyor olsalar dahi sadece bir huzur hakkı ücreti almaktadır" hükmü gereği Sadece GÜBRETAŞ''tan, "Huzur ücreti" aldığını söyledi.

* İktidar destekçisi MHP

 MHP artık Cumhur İttifakı''nın destekçisidir.

Bakalım Devlet Bahçeli o gün yarım kalan bu işi bugün tamamlar mı?

 "Gizli ortak" konusunu yazmaya devam edeceğim…

Yazarın Diğer Yazıları