İsrail'in sebze ve meyvesi Türkiye'den gidiyor

İsrail'in sebze ve meyvesi Türkiye'den gidiyor
Vatandaşların İsrail ürünlerini protesto etmesine rağmen Türkiye'nin İsrail ile ticari ilişkilerinin artarak devam ettiği ortaya çıktı.

İsrail’in Gazze’ye yönelik ağır saldırıları uluslararası toplumda büyük eleştirilere neden olurken, Türkiye’den de vatandaşların yoğun tepkisi devam ediyor. Topluma İsrail ürünlerinin boykot edilmesi çağrısı yapılırken, İsrail ile ticaretin durmadan devam ettiği ortaya çıktı.

Türkiye'den İsrail'e yapılan ticaretin devam ettiği belgelendi. İsrail Tarım Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, İsrail'in meyve ve sebze ihtiyacının büyük bir kısmının, bu dönemde Ürdün ve Türkiye'den karşılandığı belirtildi. Türkiye ve Ürdün’ün, İsrail'e yapılan toplam sebze ve meyve ihracatının yarısından fazlasını oluşturduğu açıklandı.

Son dönemlerde Türkiye'den İsrail'e yapılan ihracatın, sadece tarım ürünleriyle sınırlı kalmadığı; çelik, jet yakıtı ve silah malzemeleri gibi çeşitli ürünlerin de gönderildiği ortaya çıkarken, bu durum, Türkiye genelinde olumsuz tepkilere neden oldu. Muhalefet ve sivil toplum kuruluşları tarafından İsrail ile ticaretin durdurulması yönünde çağrılar yapıldı.

İSRAİL’DEN İTHALAT ARTIYOR

Ancak, Ticaret Bakanlığı’nın, 7 Ekim 2023'ten 4 Aralık 2023'e kadar Türkiye ile İsrail arasındaki ticaretin yüzde 50'den fazla düştüğü yönündeki açıklamalarına rağmen, durumun farklı olduğu görüldü.

Türkiye İstatistik Kurumu'ndan alınan (TÜİK) verilere göre, İsrail'den Türkiye'ye yapılan ithalat, ekim ayında 80 milyon dolar civarında iken, kasım ayında yüzde 60 artarak 128 milyon dolara yükseldi.

Bu verilerin, Gazze'deki insani krize karşın Türkiye ve İsrail arasındaki ekonomik ilişkilerin devam ettiğini gösterdiği, Dünya genelinde Gazze'deki katliama karşı boykot çağrıları yapılırken, Türkiye'nin İsrail ile olan ticaretinin bu olaylardan etkilenmediği ve hatta bazı alanlarda artış gösterdiği yorumları yapıldı.

İlgili Haberler