Konut alma zamanı mı?

Borsa AKP için inşaat kadar önemli.
Ülkede konut satışları yükseliyorsa ve borsa artıyorsa demek ki her şey yolunda!
Bu AKP'nin ana politikası gibi bir şey oldu.

İnşaat sektöründe stok arttı, işler kötüye mi gitti? Hemen kamu bankaları devreye giriyor ve zararına konut kredisi vererek satışların adeta patlamasına neden oluyor. Nitekim geçen yıl temmuz ve ağustos ayında da aynısı oldu.
Bankalarda konut kredisi faizleri aylık yüzde 1,50 iken kamu bankaları bir anda 0.99'a çekti.
Kimse inanamadı!
Kamu bankaları yarım puana yakın bir zarar yazacaktı.
Kamu bankaları bununla da kalmadı. Bir hamle daha yaptı. Bu kez faizleri 0.79'a çekti.
Hani Mahmutpaşa'da bir satış sloganı var ya, "Patron çıldırdı, zararına satıyor!" diye. İşte aynen öyle yaptı. Kamu bankaları bir de konut kredisi alanlara adeta bonus verdi ve 2 yıl ödemesiz yaptı.
Düşüne biliyor musunuz, gidip bir ev alıyorsunuz küçük bir peşinat ödeyip banka kredisini 2 yıl sonra ödemeye başlıyorsunuz.

Konut satışları tepe taklak
Uyanık tüccarlar devreye girdi. Gidip bir değil iki ev aldılar. Aldıkları evi kiraya verip, gelen geliri bankaya yüksek oranda mevduata yatırdılar. Nasıl olsa evin fiyatı iki yıl sonra artacaktı. Hiçbir şey olmaz ise bile satar karını cebine koyardı.
Bunu yapan yüzlerce değil, binlerce kişi oldu.
Bu kişilerin ödeme vadesi halen gelmedi.
Bunu fırsat bilen müteahhitler 400 bin liraya satamadığı evin fiyatını 600 bin liraya yükseltti. Düşük faizi duyanlar bedava bulmuş gibi fiyatına bile bakmadan atladı. Oysa ödeyeceği faizden 40 bin lira kar eden uyanık, aslında evi 200 bin lira daha fazlaya aldı ama onu düşünmedi.
Sonuç olarak Türkiye'de bedava para dönemi bitti ve konut satışları yeniden tepe taklak. 2 yıl sonra satılmak üzere alınan evlerin fiyatları şimdiden düşmeye başladı.
Yakın çevremde 900 bin liraya aldığı evin fiyatının 750 bin liraya düştüğünü görüp ruh sağlığını bozan insanlar gördüm.
Kötü haber 2021 yılında bunların sayısı ciddi oranda artacak.
2021 yılının ilk ayında banka faizlerine baktığımızda ciddi olarak yükseldiğini görüyoruz. Cumhurbaşkanı her ne kadar yüksek faize karşıyım dese de Merkez Bankası onu dinlemeyip (?) faiz arttırmaya devam ediyor.
Banka konut kredisi oranları şu anda 1,50 seviyesinde. Bazı kamu bankaları bu oranı 1.79'a kadar çıkartmış durumda.
Yılın ilk 6 ayı için kimse düşük faiz beklemesin. Belki konut kredisi faizleri bu seviyenin üzerine çıkmayabilir ama bankalardan artık kredi almak oldukça zor olacak.
Çünkü bankalar gelecek olan fırtınayı görüyor ve bu sebeple konut kredisi oranını düşük tutarak, gelen taleplere kırk dereden su getirttirecektir.

Gelelim konut fiyatlarına…
Yeni sıfır konut fiyatlarında maliyetten kaynaklanan bir artış olacaktır. Çünkü inşaat maliyetleri her geçen gün biraz daha artıyor. Bu da yeni inşaat projelerinin en azından 2021 yılı için askıya alınması anlamına gelecek.
İkinci el konut fiyatları düşen satışlarla birlikte gerileyecek.

Bazı konut uzmanları, saçma sapan analizler yapıyor. İstanbul'daki ev fiyatlarını Londra ve New York ile kıyaslıyor. Ve İstanbul'da fiyatların halen ucuz olduğunu söylüyor.
Onlar için söyleyeceğim tek şey Allah acil şifa versin.  Bu insanlar Halk Ekmek önündeki kuyrukları da mı görmüyor?
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile işten çıkartmalar eninde sonunda bitecek ve milyonun üzerinde kişi işsiz kalacak.

Bu kişilerin banka kredileri ve ödemeleri Türk ekonomisinde yeni bir kıyametin kopmasına neden olacaktır.
Allah tüm borçlulara yardım etsin!

Yazarın Diğer Yazıları