Külliyen yalan

26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ''un adres gösterdiği Meclis''teki o gecenin tanıkları MHP''nin grup başkanvekilleri Oktay Vural da Mehmet Şandır da AKP''nin Meclis Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş''ı yalanladılar.

Elitaş''ın dün yazdığım, "Adalet Bakanlığının hazırladığı yasa tasarısındaki o madde değişikliği üzerinde 4 parti mutabakat sağladık. Yasa Meclis''ten oy birliği ile geçti. Sayın Başbuğ''un o ifadesine göre bu durumda hepimiz FETÖ''cüyüz demek mi oluyor?" sözlerine Vural şöyle yanıt verdi:

"MHP''nin de Sayın Devlet Bahçeli''nin de askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmalarına olanak veren yasa hükmü değişikliği için AK Parti iktidarına destek verdiği yönünde bir karar yoktur, külliyen yalandır."

Elitaş söyleşim sırasında "MHP destek verdi, Mehmet Şandır da 4 partinin başkanvekilleri toplantısına katıldı. Hatta o gece grup başkanvekili olan Oktay Vural, yasa metninde düzeltme istedi" diye iddia etti.

Ben kendileri ile konuşmadığım için dün yazımda isimlere yer vermemiştim ama bugün her iki isim ile de konuştum.

Oktay Vural bu iddiaya şöyle yanıt verdi:

"Ben genel kurula indiğimde bu yasa maddesi görüşülmüş kabul edilmişti. Ancak ben bu yasal düzenlemenin yanlış olduğunu ifade ettim.

Meselenin özü şudur. Bu düzenleme yapılırken, askerlerin sivil yargıda yargılanması anayasa değişmeden mümkün olamazdı.

İşin püf noktası şurada:

Barış zamanında askerler dâhil bütün soruşturmaları adli yargı tarafından yapılır ve mahkemeler tarafından yapılır hale geldi.

Ben Grup Başkanvekilleri toplantısına katılmadım. Orhan Bey, Sayın Mehmet Şandır bey ile görüş, o da görüşlerini açıklasın."

Mehmet Şandır: Neden destek verelim?

Değerli okurlarım,

O dönemin ve tabi gecenin tanığı MHP grup başkanvekili Mehmet Şandır''ı da hemen aradım.

- Sordum: Sayın Şandır askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması için 26 Haziran sabaha karşı yapılan yasa değiştirme görüşmelerinde AKP''ye destek verdiniz mi?

Şandır: "Biz o dönem çok sert muhalefet yapıyorduk. Getirdikleri ceza kanununda yapacakları değişikliğe de muhalefet yaptık.

Sabaha karşı geldi ve netice itibarı ile oylama işaret oyu ile yapıldı. O gün MHP olarak asker kişilerin sivil mahkemelerde yargılanmalarına şiddetle karşıtlığımız vardı.

Dolayısıyla bu önergeye evet dememiz mümkün olamazdı."

- Sordum: 4 Parti toplantı yaptınız mı?

Şandır: "Toplantıyı hatırlayamadım. Diyelim ki yapıldı ve ben de katıldım. O toplantıda partimizin ve genel başkanımızın görüşüne aykırı bir destek tavır göstermemiz kesinlikle mümkün değildi.

Anayasa hükmüne aykırı olduğu için ve bu hükme aykırı olduğunu bile bile neden destek verelim?

O kadar çok toplantı yapılır ki hatırlayamadım ama madem Sayın Mustafa Elitaş hatırlıyor. O zaman bahsettiği desteği vermediğimizi hatta parti olarak da karşı olduğumuz yönünde sözler söylemişimdir. Neden onları hatırlamıyor?"

- Sordum: FETÖ''nün siyasi adresinin ortaya çıkarılması için Dursun Çiçek yargıya başvurup o gece bu desteği verenlerin yargılanmasını talep edeceğini açıkladı. Ne dersiniz?

Şandır: "Türkiye''yi tehdit eden FETÖ yapısının bütünü ile açığa çıkartılması gerekir. En önemli unsuru ise siyasi ayağıdır.

Siyasi ayak ortaya çıkartılmadan FETÖ''yü devletten temizlemek mümkün değildir.

Sayın İlker Başbuğ''un başlangıç noktası olarak o geceyi göstermesi kendi kanaatidir.

FETÖ''nün gücü siyasetteki gücünden kaynaklanmaktadır. Bu siyasi güç kimdir ortaya çıkartılması gerekir."

- Sordum: Bu güç AKP'' midir?

"18 yıldır ülkeyi yöneten siyasi iktidar var. Bu iktidara rağmen devlette, sivil toplumda iş hayatında, güç birikimi yapmanın mümkün olmadığını kabul etmek lazımdır.

Bu kurumsal olmayabilir kişisel seviyede olabilir. Sayın Bahçeli''nin ''siyasi ayak ortaya çıkarılmalıdır'' sözü çok önemlidir.

Sayın Bahçeli, ''Eğer Türkiye''ye bir operasyon yapılması düşünülürse en uygun mecra bu tür cemaat yapılarıdır'' derdi.

- Sordum: Sayın Elitaş 4 parti de destek verdi, Hepimiz FETÖ''cü müyüz? Ne dersiniz?

Şandır: "FETÖ''nün hiçbir toplantısına MHP''den resmi katılım olmamıştır. Giden olduysa da bireysel olmuştur.

Sayın Başbuğ AKP''ye de siyasi ayağın ortaya çıkarılması için bir imkan ortaya çıkmasını sağladı. Dursun Çiçek de yargıya başvuracakmış.

Siyasi ayağın ortaya çıkarılması için bu bir imkandır ama yeterli değildir.  FETÖ''nün siyasette, yargıda, poliste yani devlette yer bulması sadece bu toplantı ve bir dava ile ortaya çıkarılamaz.

Bu konuda samimi bir irade lazımdır.

Eğer FETÖ hala tehdit ise devlete sızdı ise herkesin samimi bir irade ile karar vermesi lazım. Her şey ortaya çıkarılmalı.

Sayın cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan siyasi ayak ortaya çıksın isterse Samimi arzusu varsa, FETÖ''nün devletteki tüm seyri ortaya çıkartılır.

Çıkartılmazsa FETÖ'' ile mücadele tamamlanamaz."

dfs-004-001-011.jpg

Yazarın Diğer Yazıları