Akaryakıt zamları enflasyonu vuracak

Akaryakıt zamları enflasyonu vuracak
CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, akaryakıt fiyatlarına gelen zamların enflasyonu yüzde 20’nin üstüne çıkaracağını ifade etti.

CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, hazırladığı Haftalık Değerlendirme Raporu’nda enflasyona dikkatleri çekti. Akaryakıt fiyatlarına yapılan zamla rüzerine konuşan Erdoğan Toprak, "Yüzde 29’a varan gıda enflasyonunun yanı sıra bu ay yapılan sigara ve akaryakıt zamları, ekim enflasyonunu yüzde 20’nin üstüne çekecektir" dedi. Akaryakıt fiyatlarına kısa süre önce üst üste zamlar gelmişti. 8 Ekim Perşembe günü alınan zam kararı ile motorinin litre fiyatına 35, benzinin litre fiyatına ise 26 kuruş birden zam geldi. Motorindeki zammın 12 kuruşluk kısmı ise ÖTV’den karşılanırken 23 kuruşluk kısmı vatandaşın cebinden çıkmıştı. 

İşte,  CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak''ın dikkat çeken o değerlendirmeleri:

TÜRKİYE, AVRUPA ÜLKELERİ ARASINDA FAİZ VE ENFLASYONDA BİRİNCİ

"Eylül ayında tüketici enflasyonu (TÜFE) yüzde 19,58’e, çekirdek enflasyon ise yüzde 16,98’e yükseldi. Yakında Merkez Bankası çekirdek enflasyondan da vazgeçip ‘artık gelecekteki hedef enflasyonu esas alıyoruz’ diyebilir. Yüzde 29’a varan gıda enflasyonunun yanı sıra bu ay yapılan sigara ve akaryakıt zamları, ekim enflasyonunu yüzde 20’nin üstüne çekecektir. Eylül ayı resmi enflasyon verisiyle (yüzde 19,58) dünyada en yüksek enflasyona sahip 12 ülke arasına yükselen Türkiye, faizde de 10’uncu sırada yer alıyor. Dünyanın geri kalmış, yoksul diktatörlükleriyle aynı ligde yarışıyor. Avrupa ülkeleri arasında ise Türkiye hem faizde hem enflasyonda birinci.”

Öte yandan hatırlanacağı üzere akaryakıt fiyatlarına kısa süre önce üst üste zamlar gelmişti. 8 Ekim Perşembe günü alınan zam kararı ile motorinin litre fiyatına 35, benzinin litre fiyatına ise 26 kuruş birden zam geldi. Motorindeki zammın 12 kuruşluk kısmı ise ÖTV’den karşılanırken 23 kuruşluk kısmı vatandaşın cebinden çıkmıştı. 

AKARYAKITTA ÖTV DESTEĞİ KALMADI 

Son gelen zamlar sonrası akaryakıtta uygulanan ÖTV miktarlarının sonu geldi. LPG ve motorinde ÖTV alanı tamamen biterken, Benzinde hala 23 kuruşluk bir ÖTV alanı bulunuyor.

TÜRKİYE VERGİ LİDERLİĞİNİ KAYBETTİ Mİ?

Gazeteci Nazmi Karyağdı vergialgı.com''da yer alan bugünkü değerlendirmesinde Türkiye''nin akaryakıtta vergi liderliğini kaybettiğini yazdı. "Bildiğiniz üzere Türkiye, yıllar yılı Avrupa’da akaryakıttan en fazla vergi alan ülke olarak pahalı akaryakıt şampiyonluğunu elinde tuttu." yazan Nazmi Karyağdı gelen zamların ÖTV''den karşılanması sonucu Türkiye''nin vergi liderliğini kaybettiğine dikkat çekerek, "Enflasyonu düşürmeyi hedefleyen maliye politikasının bir aracı olarak “Akaryakıt ÖTV’lerinin sıfıra kadar indirilmesi” Devletin akaryakıttan aldığı verginin azalmasına yol açmıştır. Ancak buna karşılık vatandaşlar ve işletmeler akaryakıtta fiyat artışına maruz kalmamışlardır. Bu da bizim kötü şampiyonluğumuzu iyiye dönüştürmüştür." ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler