Akşener'in ilk net adımı

Yeni merkez parti konusunda yoğun baskı yaşayan Meral Akşener'in MHP'de genel başkan adaylığı defterini kapatması yeni siyasi oluşum için ilk önemli adım oldu.

Çok açık ve net konuşmayı seven Meral Hanım'ın bu kararı önemli.

Siyasette "her an her şey olabilir" kuralı vardır bunu da peşinen hatırlatayım.

Ancak Meral Hanımın attığı bu ilk adımın çok önemli siyasi nedenleri vardır.

Bunların ilki MHP'nin artık eski MHP olmadığıdır.

Gerek ülkücü iradenin desteğini kaybetmesi, gerekse seçmen nezdinde büyük itibar kaybetmesi MHP'nin siyasi geleceğini çok zora düşürdü.

AKP ile kapalı kapılar ardında yapılan özel ve resmi görüşmelerde 2019'da birlikte yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçiminde barajın %3'lere düşürülmesi seslendiriliyor ki MHP barajı aşabilsin.

Aslında MHP'nin bu denli erimesinin başlıca sebebi de genel başkanlık yarışına Devlet Bahçeli'nin "hayır" demesi oldu.

Kurultay delegelerinin topladıkları tüzük kurultayını reddetmesi, seçimli olağanüstü kurultay yapılmasını AKP ve yargı desteği ile engellemesi Bahçeli için itibar kaybına neden oldu.

Her siyasetçi kendisine meydan okuyan rakiplerine "hodri meydan haydi sandığa, haydi seçime" diyerek karşı meydan okurken Bahçeli'nin seçim sandığı kurulmasını engellemesi MHP tabanının büyük tepkisini çekti.

MHP delegeleri ve tabanı diğer siyasi partilerden çok farklı bir bilince sahiptir ve demokrasiye de inanır.

20 yıldır MHP'yi tek başına iktidar yapamayan, hatta iktidar alternatifi bir parti haline getiremeyen Bahçeli ve kadrosunun AKP'ye yandaş olması da MHP'lileri çıldırtan davranış oldu.

Yıllarca meydanlarda, Meclis grup toplantılarında, basın açıklamalarında AKP'ye ve Recep Tayyip Erdoğan'a karşı hakarete varan çok sert açıklamalar yapan Bahçeli, genel başkanlık koltuğunu koruyabilmek için AKP desteğini aldı ve karşılığında da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denilen yeni tek adam rejimine olanak sağladı.

Bu tavır MHP'lileri partilerinden koparan en önemli unsur oldu.

Tabanın desteğini kaybeden bir genel başkanın başka bir partinin desteği ve yargının akıl almaz kararları ile o koltukta oturmaya devam etmesi meşruiyet tartışmasını da birlikte getirdi.

Demokrasilerin olmazsa olmaz kuralı olan seçim, MHP yönetimi tarafından kabul görmedi.

MHP'nin bu durumu Meral Akşener'in genel başkan adaylığı defterini kapatmasına haklı olarak neden oldu.

Şimdi Türk siyasetinde yeni bir parti, yeni bir sayfa ve yeni bir heyecan açılıyor.

Sadece MHP tabanına dayalı değil tüm ülke seçmenlerini kucaklayacak, merhum Turgut Özal'ın Anavatan Partisi gibi Türkiye'de her kesimi kucaklayacak ve çok önemli radikal kararlara imza atacak bu yeni partinin yepyeni kadrolarla kurulması AKP iktidarına alternatif yaratacaktır.

Meral Akşener'in önemli kararı hayırlara vesile olacak ilk önemli siyasi karardır.

Yazarın Diğer Yazıları