Aslında yok farkları ama...

Her parti büyük vaatlerle, büyük heyecanlarla kurulur. Millete hizmet yolunda partilerin hedefleri "Parti Programı" adı altında belirlenir ve iktidar olduklarında yapacakları hizmetler sıralanır.

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) kurucuları parti programını Ali Babacan önderliğinde aylardır çalışarak oluşturdular.

Peki, kurucusu olduğu AKP'den istifa ederek ayrılan Babacan ile kurucularının hazırladığı DEVA'nın parti programı ile AKP'nin parti programı arasında fark var mı?

Konu başlıkları ile başlayalım:

AKP: Temel Hak Ve Özgürlükler

DEVA: Temel Haklar ve Özgürlükler

Basın Özgürlüğü:

AKP: Çağımız demokrasilerinin vazgeçilmez koşullarından biri özgür medyanın varlığıdır.

Başta anayasa olmak üzere medyaya ilişkin tüm yasal çerçeve ele alınarak, medyanın ifade özgürlüğüne getirilen ve demokratik toplum düzeninin gerekleri ile bağdaşmayan yasak ve cezalar kaldırılacaktır.

Yazılı ve görsel medyanın özgürlükleri, titizlikle korunacak ve tekelleşmeye fırsat tanınmayacaktır.

DEVA: Basın özgürlüğü, demokrasinin temel taşlarından ve güvencelerinden birini oluşturur.

Parti olarak, basın özgürlüğünün, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne dayalı demokratik bir devlet için ne denli yaşamsal bir değere sahip olduğunun bilincindeyiz.

Hak arama ve adil yargılanma:

AKP: Hak arama özgürlüğü ve adil yargılanma hakkı bütün unsurlarıyla gerçekleştirilecektir. Tüm bireylerin hak arama yolları kolaylaştırılacaktır.

DEVA: Mevcut hak arama kurullarını yeniden düzenleyeceğiz. Adil yargılanma hakkı, itiraz haklarının etkin bir biçimde kullanılması hususunda hiçbir taviz vermeyeceğiz.

İfade özgürlüğü:

AKP: Düşünce ve ifade özgürlükleri uluslararası standartlar temelinde inşa edilecek, düşünceler özgürce açıklanabilecek, farklılıklar birer zenginlik olarak görülecektir.

DEVA: Düşünce ve ifade özgürlüğü açık ve demokratik toplumun vazgeçilmezidir. İfade özgürlüğünü kısıtlamayacak biçimde uygulanmasını sağlamak için gerekli yasal düzenlemeleri hayata geçireceğiz.

Laiklik:

AKP: Dini insanlığın en önemli kurumlarından biri, laikliği ise demokrasinin vazgeçilmez şartı, din ve vicdan hürriyetinin teminatı olarak görür. Laikliğin, din düşmanlığı şeklinde yorumlanmasına ve örselenmesine karşıdır.

DEVA: Laiklik ilkesini ve hukukun üstünlüğünü, devletin ideolojik tarafsızlığını, yerinden yönetimi ve yerel yönetimler ile sivil toplumun güçlendirilmesini anayasal düzenin temel ilkeleri olarak kabul ediyoruz.

Atatürk:

AKP: Partimiz Atatürk ilke ve inkılaplarını, Türk toplumunu çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkarmanın en önemli vasıtası olarak algılar ve bunu toplumsal barışın bir unsuru olarak görür.

DEVA: Türkiye'nin Cumhuriyet dönemi diplomasisine yön vermiş olan Mustafa Kemal Atatürk'ün iç barış ile dünya barışını bağdaştıran şiarının bugünün koşullarında da geçerliliğini muhafaza etmekte olduğuna inanıyoruz.

Temel Hak ve Özgürlükler:

AKP: Türkiye'nin temel hak ve özgürlükler açısından hak ettiği konuma getirilmesi, toplumumuzun da beklentisidir.

Temel hak ve özgürlüklere ilişkin bölüm, evrensel standartlara uygun olacaktır.- Cumhuriyetin temel nitelikleri korunarak devlet yönetiminin esas hükümlerine yer verilecektir.

DEVA: Temel hak ve özgürlükler; var oluşla kazanılan, uzun tarihi mücadelelerin sonunda insanlığın ortak değerleri olarak kabul gören, insan onurundan kaynaklı vazgeçilmez ve devredilmez hakları ve özgürlükleri ifade eder.

Partimiz, "özgürlük, eşitlik, adalet" temelleri üzerine kurulu bir demokrasi anlayışının savunucusudur.

Kuvvetler Ayrılığı:

AKP: Yasama, yürütme ve yargı erkleri arasındaki ilişkiler açık, net ve anlaşılabilir bir biçimde belirtilecektir.• Kuvvetler ayrımı ilkesi hassasiyetle uygulanacaktır. Yasama, yürütme ve yargı güçleri arasında ve denge denetim sağlanacaktır.

DEVA: Kuvvetler ayrılığı ilkesi, özgürlükleri güvence altına alabilmenin bir gereği olarak yasama, yürütme ve yargı erklerinin birbirlerinden ayrılması gerektiğini ifade eder.

Değerli okurlarım,

AKP 18 yıllık iktidar döneminde kendi programını paspas gibi çiğnemiştir.

AKP'ye oy veren vatandaşların da siz okurlarımın da AKP'nin web sayfasında yer alan parti programını okumanızı tavsiye ederim.

Çünkü AKP'nin metal yorgunluğunun ve çöküş dönemine girmesinin resmi belgesi AKP'nin parti programıdır.

Evet, AKP ve DEVA'nın parti programları okuduğunuz gibi neredeyse birbirinin aynısıdır.

Ama DEVA'nın parti programının önemsediğim yönü vurgulamam gerekir ki AKP'nin tüm hatalarını telefi edecek vaatlerle dolu olmasıdır.

"Erdoğan sözlerini tuttu mu ki Babacan sözlerini tutsun" derseniz, denemeden bilemeyiz ki derim...

 

dfs-004-001-011.jpg

Yazarın Diğer Yazıları