Deprem bölgesinde bu renkteki suya dikkat

Deprem bölgesinde bu renkteki suya dikkat
10 şehri etkileyerek birçok insanın hayatını ve evlerini elinden alan depremde su şebekeleri de harap oldu. Bölgede su içilmesi çok sakıncalı. Peki, hangi su içilmemeli, ya da su nasıl içilmeli? Uzmanı açıkladı…

Deprem sonrasında yaşanan kısıtlı imkanlar nedeniyle su tüketiminde oldukça güçlük yaşayan vatandaşlar şebeke sularını tüketmenin güvenli olup olmayacağını soruyor. Uzmanlar deprem sonrası şebeke sularının kullanımı hakkında bilgi verdi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, önemli uyarılarda bulundu. İşte o uyarılar…

"Bazı durumlarda patlak ve düşük basınçtan kaynaklı şebeke suyuna kirletici girişi olmakta, böylece kimyasal ve patojenik kirlilik gözlenebilmektedir. Böyle bir ihtimale karşı, iletim hattına verilen suyun kalitesi hakkında yetkili mercilerce yapılan açıklamalar dikkatle takip edilmelidir. Ancak, deprem sonrası şebeke hattının farklı noktalarında meydana gelebilecek sorunlar nedeniyle, iletim hattına verilen su ile musluklardan akan su kalitesi arasında da farklılıkların olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.”

BU RENKTEKİ SULARA DİKKAT

Özçelik deprem bölgesindeki suyun rengi ile ilgili de açıklamalarda bulundu.

“Kırsal kesimlerde içme suyunun doğrudan kuyulardan veya yüzeysel kaynaklardan temin edildiği yerleşimlerde, hastalık yapıcı mikroorganizmaların içme suyuna girişi mümkün olabilmektedir. Böyle içme sularında suyun rengi normalinden farklıdır, fakat sediment, çamur vb. maddeler rengi farklılaştırmakta daha etkin bir role sahiptir. Diğer taraftan, musluk suyunun sarı veya kahverengi renkte olması demir, siyah renkte olması manganez, yeşil renkte olması bakır minerallerinden kaynaklı kirliliğe işaret eder. Bu mineraller yüksek dozda alınırsa toksik etkiye sahiptirler. İçme suyunun renk, koku ve tadında herhangi bir olumsuzluğa rastlanılması durumunda tüketilmeden önce yetkililerin bilgilendirilmesi gerekmektedir”

NASIL İÇİLMELİDİR

Özçelik, Olağan üstü durumlarda yetkililerce hızlı test kitleriyle su kalitesinin belirlenerek tüketilmesi yerinde olabileceğini vurguladı ve şunları söyledi:

“Mikrobiyolojik kirlilik ihtimaline karşı içme sularının kaynatılarak tüketilmesi önerilmektedir. Zaruret halinde, akışın fazla olduğu temiz yüzeysel kaynaklarının içme suyu olarak kullanımına, buzdolabında saklanan buzların eritilmesi gibi yöntemlerle içme suyu teminine gidilmelidir”

(İHA)

İlgili Haberler