Cemal Enginyurt en düşük emekli maaşının ne olması gerektiğini açıkladı

Cemal Enginyurt en düşük emekli maaşının ne olması gerektiğini açıkladı
Cemal Enginyurt, yaptığı paylaşımla emekli maaşının ne kadar olması gerektiğini açıkladı. Enginyurt, CHP'nin TBMM'ye sunduğu teklifi destekleyeceklerini duyurdu.

Demokrat Parti Genel Başkanı Yardımcısı ve Ordu milletvekili Cemal Enginyurt, sosyal medyadan yaptığı paylaşımla asgari ücretin ne kadar olması gerektiğini duyurdu.

CHP''NİN TEKLİFİNİ DESTEKLEYECEKLERİNİ AÇIKLADI

Enginyurt, CHP''nin TBMM''ye sunduğu "En düşük emekli maaşı asgari ücrete eşit olsun" teklifini Demokrat Parti olarak destekleyeceklerini açıkladı.

CHP''nin sunduğu teklifle; en düşük emekli aylığının net asgari ücret düzeyi olan 8 bin 506 TL’ye yükseltilmesi, emeklilere yılda iki kez dini bayramlarda ödenen ikramiyelerin de net asgari ücret olarak verilmesi öngörüldü.

Teklifle; işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin, toplu iş sözleşmelerinden kamu emeklileri gibi yararlanması ile dönem için milli gelirdeki artıştan da pay alabilmeleri amaçlandı.

"EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRETE EŞİTLENMELİ"

CHP''nin teklifi yasalaşırsa en düşük emekli maaşı yapılan son zamla birlikte 8 bin 506 liraya çıkan asgari ücret ile eşitlenmiş olacak.

Cemal Enginyurt tarafından yapılan paylaşımın tamamı şu şekilde:

"CHP, emekli aylıkları ve bayram ikramiyelerinin net asgari ücret seviyesine çıkarılmasını öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Demokrat Parti olarak 
@herkesicinCHP Kanun teklifini destekliyoruz. EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRETE EŞİT OLSUN. #EmeklilikteMaaşaTakılanlar"

CHP''NİN TEKLİFİ NELERİ İÇERİYOR?

CHP Grup başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından hazırlanan, “Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Teklifle; en düşük emekli aylığının net asgari ücret düzeyi olan 8 bin 506 TL’ye yükseltilmesi, emeklilere yılda iki kez dini bayramlarda ödenen ikramiyelerin de net asgari ücret olarak verilmesi öngörüldü. Teklifle; işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin, toplu iş sözleşmelerinden kamu emeklileri gibi yararlanması ile dönem için milli gelirdeki artıştan da pay alabilmeleri amaçlandı.

EMEKLİLERİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU 3 BİN 500 İLE 5 BİN TL ARASINDA ALIYOR

Teklifin gerekçesinde şu değerlendirmelere yer verildi:

“Anayasanın 2. maddesine göre, Türkiye Cumhuriyeti, sosyal bir hukuk devletidir ve anayasanın 60. maddesine göre, herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir. 30-35 yıl çalıştıktan sonra emekli olmaya hak kazanan vatandaşlarımız, emeklilik dönemini huzur içinde geçirmek isterken ülkenin kötü ekonomik koşulları yüzünden ne yazık ki insanca yaşamalarını sağlayacak bir aylık veya gelir alamamaktadırlar. Büyük çoğunluğu 3 bin 500-5 bin TL düzeyindeki yoksulluk ve açlık sınırının çok altında bir aylık gelirle yaşam mücadelesi veren emeklilerimiz, ömrünün geri kalanında refah içinde değil düşük emekli maaşlarıyla yarı aç yarı tok yaşamaya mahkum edilmektedir. Emekli yurttaşlarımızın onurlu bir yaşam sürdürebilmeleri için gerekli iyileştirmelerin bir an önce yapılması devletin sorumluluğudur."

İlgili Haberler