Erdoğan Cumhur İttifakı adaylarının açıklanacağı tarihi verdi

Erdoğan Cumhur İttifakı adaylarının açıklanacağı tarihi verdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan dönüşü uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Cumhur İttifakı'nın çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Erdoğan, bu hafta içinde adaylar konusunda neticeye varacaklarını duyurdu ve 15 Aralık'ı işaret etti.

AKP'nin belediye başkan adaylarını bu ay içinde açıklaması bekleniyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne gösterilecek aday ise merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı.

Erdoğan'a AKP ve MHP heyetlerinin yerel seçim çalışmalarıyla birlikte 2019 seçimlerindeki dengelerin gözetilip gözetilmeyeceği soruldu. Cumhurbaşkanı adayların açıklanmaya başlayacağı tarihi duyurdu.

Erdoğan'ın açıklaması şöyle:

“BU HAFTA İÇİNDE BELLİ BİR NETİCEYE VARACAKLAR”

"2019 yerel seçiminde biz Cumhur İttifakı başlığıyla bir adım atmadık. Ancak bu seçimde durum çok daha farklı. Şu an itibarıyla Milliyetçi Hareket Partisi'nden ve partimden arkadaşlarımız müşterek çalışmalarını sürdürüyorlar. Hangi büyükşehirde, hangi illerde, hangi ilçelerde nasıl hareket edeceğiz, meclis üyeliklerinde nasıl hareket edeceğiz, bütün bu konuların hepsini arkadaşlarımız görüşüyorlar. Öyle zannediyorum ki bu hafta içinde belli bir neticeye varacaklar. Ondan sonra bizim konseyimize getirecekler. Biz de bu yapılan çalışmayı gözden geçirerek süratle adım atıp, 2024’e dair Devlet Bahçeli ile bir araya gelip, kararımızı vereceğiz ve yola çıkacağız. 15 Aralık sonrası peyderpey aday açıklamalarımızı yaparız."

fll.png

Cumhurbaşkanına sorulan sorular ve yanıtlarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Doğu Akdeniz'deki enerji konusu bugün görüşmelerinizde gündeme geldi mi? Yunanistan'ın buna yaklaşımı ne oldu? Sizin bir de bu konuyla ilgili bir konferans öneriniz vardı. Bu önerinizi de yinelediniz mi? Yunanistan'ın buna yanıtı ne oldu?

"HAKLARIMIZI KİMSEYE ÇİĞNETMEME İRADEMİZ SAĞLAMDIR"

Bu iş birliğini sadece enerji alanında değil nükleer enerji dahil tüm alanlarda geliştirmenin, genişletmenin gayreti içindeyiz. Mesela bizim Sinop’ta inşa edilecek nükleer santralimizin enerjisinden Yunanistan'a da imkan tanıyabiliriz. Biliyorsunuz biz Ataşehir'de bir enerji habı yapalım dedik. Oradaki kulelerden bir tanesini sadece bu enerji dağıtım imkanlarını seferber ettiğimiz bir hale getirelim istiyoruz. Biliyorsunuz Trakya’da Rusya'dan gelecek doğal gaz ile oradan Balkanlar’a ve Avrupa'ya gaz temininde bir merkez olma kararımız mevcut. Bu konuda da Rusya Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin ile mutabık kaldık. Doğu Akdeniz'deki gerginlikler en çok bölgenin önemli ülkeleri olan Türkiye ve Yunanistan'ı olumsuz etkiler. Bu nedenle biz buradan ne gibi imkanlar elde ederiz, ülkelerimizin yararına ne gibi olanaklar oluştururuz bunun hesabı, gayreti içerisinde olmamız lazım. Bu konuya Sayın Miçotakis’in olumlu yaklaştığını söyleyebilirim. Temennimiz odur ki; biz bardağın dolu tarafıyla ilgilenelim, boş tarafıyla ilgilenmeyelim. Bölgemizin doğal zenginliklerinin hakça paylaşımı noktasındaki tutumumuz başından beri aynı. Kimsenin hakkında hukukunda gözümüz olmadığı gibi, haklarımızı da kimseye çiğnetmeme irademiz sağlamdır. Kaldı ki Doğu Akdeniz’de kapsayıcı, adil bir paylaşım mümkündür. Yeter ki bunu sağlayacak zemini inşa edip, doğru yol haritaları oluşturalım ve provokasyonlara fırsat vermeyelim. Düzenlenmesini önerdiğimiz bu konferans işte o zeminin oluşturulması için doğru bir yaklaşım olacaktır.

İki ülke, bu yöndeki harcamalarını daha da azaltma ve buradaki kaynakları insani gelişime ve yatırımlara yöneltme noktasında bir iradeyi, anlayış birliğini ortaya koyabilir mi? Bu yönde somut adımlar atılabilir tansiyonu düşürmek anlamında?

İlgili Haberler