Facebook'ta sağlık verileri çalındı: Kullanıcıdan onay istenmedi

Facebook'ta sağlık verileri çalındı: Kullanıcıdan onay istenmedi
ABD’nn Kaliforniya eyaletinde Meta (Facebook), UCSF Tıp Merkezi ve Dignity Health Medical Foundation aleyhine reklam yapabilmek için hastalarla ilgili hassas sağlık verilerini yasa dışı bir şekilde topladı. Şirkete toplu dava açıldı

ShiftDelete''den aktarılan bilgilere göre; Facebook''un, hastaların kendileri, durumları, doktorları ve reçeteli ilaçları gibi birçok hassas sağlık bilgisine yasa dışı yollardan ulaştığı iddia edildi. Konuyla alakalı olarak hastaneler ve Meta veri toplama konusunda hastaları bilgilendirmediği ve herhangi bir kullanıcı onayı sunmadığı gerekçesiyle suçlandı.

Davacılar, Meta’ya ait sosyal medya platformu Facebook’un tıbbi durumlarına göre özel olarak hazırlanmış reklamlarıyla karşılaşınca durumu fark ettiler. Meta’nın hasta bilgilerine ise Pixel hizmeti ile ulaştığı tahmin ediliyor.

Meta’nın Pixel hizmetinin ABD’deki en iyi 100 hastanenin 33 web sitesinde bulunduğu belirlenmiş olduğu aktarıldı. 7 vakada ise bu sistemin parola korumalı hasta portalının ötesine geçtiğini iddia edildi. Met,a Pixel’in yalnızca 2020 yılında 26 milyondan fazla hastanın bilgilerine ulaştığı tahmininde bulundu.

Meta''nın yasa dışı olduğunu bilmesine rağmen veri toplama işlemlerine devam ettiği aktarıldı. Davacılar, özel hayatın gizliliğinin ihlali, tıbbi bilgi gizliliğinin ihlali, sebepsiz zenginleşme, sözleşmenin ihlali, Bilgisayar Verilerine Erişim ve Dolandırıcılık Yasası (CDAFA) ile ilgili Meta ve diğer kuruluşlardan tazminat talep ettiğini açıkladı.

İlgili Haberler