Hakan Fidan Barzani ile görüştü. Malum bayrak önünde açıklama yapıldı

Hakan Fidan Barzani ile görüştü. Malum bayrak önünde açıklama yapıldı
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Erbil’de Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin Başkanı Barzani ile görüşürken, malum ülke bayrağı önünde poz verip açıklama yapması tepkilere neden oldu.

Irak’ın kuzeyinde yer alan ve varlığı tartışmalara konu olan bölgesel yönetime yeni yaşam alanları sağlayan AKP’nin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Irak, Erbil’de Barzani ile görüştü.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Erbil'de Irak’ın kuzeyinde yer alan sözde yönetimin Başkanı Neçirvan Barzani ile bir araya geldi. Sözde yönetimin bayrağı önünde açıklama yapan Fidan, tepkilere neden oldu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Bağdat'taki temaslarının ardından Irak’ın kuzeyindeki sözde yönetimin başkenti Erbil'e geçti. Bakan Fidan buradaki görüşmelerden sonra, sözde Başbakan Mesrur Barzani ile görüşme gerçekleştirdi.

barzani-hakan-fidan-i-kapida-kucaklayarak-16259166-3165-o.jpg

MALUM BAYRAK ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI

Fidan, Erbil'de Irak Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin Başbakanı Mesrur Barzani ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Dışişleri Bakanı sıfatıyla Irak'a yaptığı ilk ziyarette Bağdat'taki temaslarının ardından bugün Erbil'de bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirten Fidan, şahsına ve heyetine gösterilen misafirperverlik için Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetim Başbakanı Barzani ve bölgesel yönetim makamlarına en içten teşekkürlerini sunduğunu söyledi.

Fidan, Türkiye ve Irak ilişkilerinin çok dinamik bir şekilde ilerlediğine işaret ederek Türkiye'nin Bağdat ve Erbil'le ilişkilerinin her zaman ve her düzlemde önemini ülkenin gündeminde koruduğunu vurguladı.

Bağdat ziyareti esnasında gündemde çok yoğun konular olduğunu aktaran Fidan, "Ekonomik konuları, Kalkınma Yolu Projesi, terörle mücadele, su meselesi ve Irak'ın yeniden imarı, altyapı ve üstyapı projeleri gibi konuları ilgili makamlarla başta Dışişleri Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı olmak üzere birçok tarafla görüşme imkanımız oldu. Buna ilavaten Bağdat'ta hükümeti oluşturan siyasi parti yöneticileri ve liderleriyle bir araya geldik. Onlarla da hem Türkiye ile ilişkileri hem bölgesel konuları hem Irak'ın konularını konuşma imkanımız oldu." ifadelerini kullandı.

Fidan, bugün Erbil'de Başkan Neçirvan Barzani ile sabah görüştüklerini ve Başbakan Mesrur Barzani ile de hem ikili hem heyetler arası görüşmeleri olduğunu kaydetti.

Görüşme esnasında başta terörle mücadele olmak üzere enerji, ekonomi, ticaret gibi birçok konuyu gözden geçirme imkanları olduğunu aktaran Fidan, Erbil'in Irak'ın sıkıntılı yıllarında her zaman bir istikrar ve güvenlik şehri olarak devam ettiğini dile getirdi.

Fidan, bu istikrar, güvenlik ve ekonomik kalkınmanın devamının gerçekten önemli olduğuna inandıklarını dile getirerek bunun devamı için Türkiye'nin Erbil yönetimine her türlü yardım ve desteği yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

Terörle mücadelede Türkiye'yle göstermiş oldukları işbirliğinden ötürü de teşekkürlerini sunan Fidan, "Terör belasından kurtulmak için yapacağımız daha çok iş var. Biliyorsunuz, Türkiye’de bu meseleyi büyük ölçüde hallettik. Şu anda Irak topraklarında PKK terörü kendisini gizliyor. Bu virüsü inşallah Irak'tan da hep beraber temizleyeceğiz. Gerek Bağdat yönetimi gerek Erbil yönetimi, PKK terörünü Irak topraklarından temizlemekte oldukça kararlı. Bunun için de ayrıca memnunuz. Biz de elimizden gelen bütün desteği bu makamlara vereceğiz." diye konuştu.

barzani-hakan-fidan-i-kapida-kucaklayarak-16259166-7155-m.jpg

BARZANİ: ANAYSAL HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Bu görüşmeden sonra akıllara Mesrur Barzani’nin 10 gün önce söylediği sözler akıllara geldi. Barzani yaptığı açıklamada, anayasal haklarından vazgeçmeyeceklerini söyleyerek şunları ifade etmişti; ‘‘Hâlâ bazı anayasal haklarımızdan vazgeçmemiz için üzerimizde baskı var. Ama hepinize şunun garantisini veriyoruz ki, halkımızın ve Allah'ın desteğiyle anayasal haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Tüm haklarımızı savunmaya devam edeceğiz. Federal hükümetle iyi bir sonuca ulaşacağımız konusunda iyimserim’’.

barzani-hakan-fidan-i-kapida-kucaklayarak-16259166-3054-m.jpg

barzani-hakan-fidan-i-kapida-kucaklayarak-16259166-3651-m.jpg

screenshot-1-002.png

aw015131-01.jpg

İlgili Haberler