"Kapatma gerekçeleri AKP için de geçerli"

Millî Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Ümit Yalım, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'in, HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açması Anayasa ve yasaların gereği olup dava hukuki bir davadır" dedi.
Başsavcılık iddianamesinde, "Hiçbir devlet, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne ve varlığına yönelen tehdidi görmezden gelemez ve bu tehdidin süreklilik kazanmasına izin veremez" dediğini hatırlatan Yalım şunları söyledi;
- "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın HDP'nin kapatılması için sunduğu hukuki gerekçelerin çok daha ağırı, AKP'nin kapatılması için de geçerlidir.
- HDP'yi tehdit olarak gören Başsavcılık; 20 Türk Adası ve 2 Türk Kayalığı'nın Başsavcılık; Yunanistan'ın egemenliği altına bırakılmasından sorumlu olan AKP'yi bugüne kadar tehdit olarak görmedi...
- Ayrıca vatan topraklarının işgali sonucu 5 binden fazla Yunan askerini de görmezden gelmesi, Anayasa'nın 10. Maddesinde tanımlanan "Kanun önünde eşitlik" ilkesine aykırıdır."

***
Erdoğan'ın, "27 Ocak 2018'de, partisinin Kocaeli Gençlik Kolları İl Kongresi öncesi vatandaşlara, 'Şimdi Kılıçdaroğlu'na sorarsan Lozan'da kazandığımızı söyler. Ondan sonra da adaların faturasını AK Parti'ye kesmeye kalkar. Adaları siz verdiniz, siz. Sizin partinizin başında olanlar verdi ve şimdi tarihi dosyaları hazırlatıyorum ve o tarihi dosyaları, Lozan da dâhil olmak üzere milletime de o belgelerle anlatacağız" dediğini anımsatan Yalım sözlerini şöyle sürdürdü:
- "Erdoğan, kendi döneminde verilen adaları Lozan'a yüklemeye çalıştı. Ancak 3 yıldır Lozan Dosyasını çıkaramadı, iddiasını ispatlayamadı.
- Üstelik 2 Türk Adası (Küçük Çuha, Limoniye) ve 1 Türk Kayalığı (Plati) daha işgal edildi."

"Anayasamızın 3. Maddesine göre; Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür" diyen Yalım dedi ki;
- "Siyasal iktidarların korumakla görevli olduğu vatan toprağı Cumhuriyet tarihinde ilk kez AKP İktidarları döneminde işgale uğradı.
- Adalar (Ege) Denizi'nde 20 Türk Adası ve 2 Türk Kayalığı AKP iktidarlarının 2004-2020 döneminde Yunan işgaline uğradı. 
- İşgal edilen Türk topraklarında 14 Yunan Askerî Üssü kuruldu, 5 binden fazla silahlı Yunan askeri konuşlandırıldı.
- Topraklarımıza, Yunan hükümeti belediye başkanları ve valiler atadı.
- Türk topraklarında, Yunan ve Bizans bayrakları dalgalanıyor, Yunan millî marşı okunuyor.    
- Devletin tekliği ve birliği ortadan kalkmış, otorite, Yunanistan ve İstanbul Fener Rum Patrikhanesi ile paylaşılmıştır.
- Adaların işgalini önlemek için AKP iktidarının başbakanları, cumhurbaşkanları Türk Silahlı Kuvvetleri'ne 'Hükümet Direktifi' vermedi.
- Yunanistan'a 17 yıldır nota dahi verilmedi.
- Erdoğan ve AKP Hükümetleri 2004'te, Lozan Antlaşması'nı ihlal ederek Cumhuriyet tarihinde ilk defa Fener Rum Patrikhanesi'ne yurt dışından 6 yabancı papaz atanmasını sağladı.
- Yurt dışından getirilen 6 papazdan 2'si İznik ve Bursa 2016'da İzmir Metropoliti atandı."

***
Ümit Yalım Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına şu çağrıyı yaptı:
- "Anayasa'ya,
- 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununa,
- Türk Ceza Kanununa,
- Terörle Mücadele Kanununa aykırı eylemlerde bulunduğu açıkça görülen Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) kapatılmalı, vatan toprağının işgaline neden olan siyasetçilere de "siyaset yasağı" getirilmelidir."

***
Yalım'ın bana gönderdiği yazılı açıklamada işte bu iddialar vardı.
Başsavcılığın AKP için kapatılma davası açılması bana göre de "hukuken" gerekir ama "mevcut durum" dikkate alınırsa böyle bir dava açılması olanağını göremiyorum.

Yazarın Diğer Yazıları