Paylan derhal istifa etmeli

Paylan derhal istifa etmeli

Eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu sözde Ermeni soykırımı konusunda bir değil, iki değil tam yedi tane kitap yazdı.

Türkiye''de her iktidar yıllardır bu haksız ve hukuksuz hayali iddia konusunda şu çağrıyı yapıyordu:

- "Taraf her ülke arşivlerini açsınlar ve tarihî belgelerini yayınlasınlar. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin arşivleri sözde Ermeni soykırımı iddialarını araştırmak isteyen siyasetçilere ve bilim insanlarına açıktır."

HDP''li Garo Paylan''ın "Ermeni Soykırımı''nın Tanınması, Soykırım Faillerinin İsimlerinin Kamusal Alandan Kaldırılması" başlıklı kanun teklifini Meclis Başkanlığına vermesini hayretle ve büyük bir tepki ile karşıladım.

Üstüne üstlük gelen tepkiler üzerine Paylan şunları söyledi:

- "2015 yılında milletvekili olduğumdan bu yana 7 yıldır aynı teklifi veriyorum.

Güncelleme anlamında sadece yılı güncelliyorum. 7 yıldır böyle bir linçe maruz kalmadım. Çünkü bu meseleler konuşulabiliyordu Türkiye''de.

Her yıl Cumhurbaşkanı''nın taziye dilediği bir konuyla ilgili benim tanımlamam bu şekilde oluyor."

Paylan''ın özrü kabahatinden büyüktür…

7 yıldır bu teklifi vereceğine 7 yıl gerçekleri öğrenmek için Osmanlı arşivinde araştırma yapsaydın,  Türk Tarih Kurumu yayınlarını ve bağımsız bilim insanlarının kitaplarını okusaydın gerçekleri öğrenirdin Garo Paylan.

Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu''nu arayarak bu konudaki görüşlerini sordum.

Halaçoğlu dedi ki;

- "Garo Paylan şov yapıyor, Amerika Başkanı Biden''ın mesnetsiz soykırımı kabulüne ve Türkiye''deki yetkililerin Biden''a gereken cevabı zamanında vermeyerek sert tavır koymayıp adeta kabul etmelerine dayanarak bu kadar pervasızca Meclisimize teklif verdi

Bu arada Ermeni vatandaşlarımızla birlikte yaşadığımız ülkemizde yüzlerce kitap yayınlandı.

Özellikle Türk Tarih Kurumu başta Amerika, Fransa, İngiltere, Rusya, Almanya ve Cenevre Milletler Cemiyeti arşivlerinden 100 binden fazla belgeyi inceleyip hazırladığı kitapları görmeden, incelemeden bu şekilde açıklama yapması büyük bir talihsizliktir."

Soru: Recep Tayyip Erdoğan''ın açıklamasına da atıfta bulunuyor ve gerekçe olarak da gösteriyor Garo Paylan. Ne dersiniz?

Halaçoğlu dedi ki:

- "Cumhurbaşkanının Ermeni Patriğine  Birinci Dünya Savaşı''nda hayatını kaybeden Ermeniler için taziyede bulunup üzüntülerini bildirirken Ermeni çetelerince katledilen 518 binden fazla Müslüman Türk insanı için hiçbir açıklama yapmaması da çok üzüntü verici hatadır.

Sezgin Tanrıkulu''nun, Ali Babacan''ın ve Canan Kaftancıoğlu''nun Ermeni soykırımının kabulü tarzdaki açıklamaları Gazi Mustafa Kemal Atatürk''ün belirttiği ''Gaflet, dalalet ve hıyanetin'' hangisi ile eş değer olduğunu Türk halkının takdirine bırakıyorum.

Türkiye Büyük Millet Meclisi gibi kutsal bir mekana milletin temsilcisi olarak giren Garo Paylan''ın 1. Dünya Savaşı''nda tıpkı ataları gibi devletine ihanet eden bir konuma düşmesi, affedilmesi mümkün olmayan büyük bir talihsizliktir.

Paylan derhal istifa etmeli ya da derhal milletin temsilciliğinden çıkarılmalıdır."

Soru: İddialar neler, gerçekler neler?

Halaçoğlu dedi ki:

- "Ermeniler, kendilerinin 1915 yılında soykırıma tabi tutulduğunu, bazıları 1,5 milyon bazıları 2 milyon Ermeni''nin katledildiği gibi iddialarla ortaya çıkıyorlar. Bir iddia var, bunun yanında bir de gerçekler var. Bu gerçekleri görmezden gelen, tamamen siyaset yapmaktalar.

Ermeni meselesinin çözüme kavuşmasını ABD ve Batılı ülkeler istemiyor.

Türkiye''ye karşı koz olarak kullanılmaya çalışılıyor.

Yaşananların soykırım olduğunu kanıtlayan bir şey yok. Dünyada bu durum bilimsel olarak konuşulmuyor hep siyasi bir malzeme olarak kullanılıyor.

Osmanlı yetkilileri, tehcir yollarında Ermenilere saldıran, mallarını gasp eden ve onları katledenleri de cezalandırmıştır.

1915''te 1673 kişi mahkemeye verilmiştir.

Ayrıca, 1914 ile 1922 arasında 518 bin Müslüman Türk''ün Ermeni çetelerce öldürüldüğü belgelerle ortaya kondu."

Değerli okurlarım,

TBMM Başkanı Mustafa Şentop''un, Paylan''ın sözde Ermeni soykırımının tanınması için TBMM''ye sunduğu kanun teklifini içtüzük hükümlerine aykırı olduğu gerekçesiyle iade etmesi takdire şayandır.

Yazarın Diğer Yazıları