Gökyüzündeki ölü uydular toplanıyor

Gökyüzündeki ölü uydular toplanıyor
Federal İletişim Komisyonu (FCC), gökyüzünde bulunan ve artık kullanılamaz durumda olan ölü gezegenlerin toplanılacağını açıkladı. Perşembe günü izin çıktığı takdirde toplama işlemi başlayacak.

1990''larda yayınlanan gönüllü NASA yönergeleri, ölü uyduların 25 yıl içinde yörüngeden çıkarılmasını önermişti. FCC, yerli uydu operatörlerinin ve ABD pazarına girmek isteyen şirketlerin, çalışmayan uydularını mümkün olan en kısa sürede elden çıkarmalarını gerektiren beş yıllık bir kuralı kabul etmek istediğini duyurdu. Teklifte "Uyduları LEO''da (düşük Dünya yörüngesinde) on yıllar boyunca yörüngeden çıkmanın artık sürdürülebilir olmadığına inanıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

TeknolojiOku''dan alınan bilgilere göre; Şu anda uzayda bulunan uydular, FCC''nin yönergelerinden muaf tutulacağı açıklandı. FCC''nin teklifinin, Dünya yörüngesindeki uyduların sayısının önümüzdeki birkaç yıl içinde önemli ölçüde artmasının beklendiği ifade edildi. SpaceX, Amazon ve OneWeb gibi şirketlerin katkılarıyla, 2025 yılına kadar 18.000 kadar yeni uydu gezegenin üzerinde yüzüyor olabilir. Bu uydular yalnızca gece gökyüzünü gözlemlemeyi daha zor hale getirmekle kalmayacak, aynı zamanda olası bir çarpışma olasılığı da artacaktır.

İlgili Haberler