Vana ile kimlerin rantları kapanır?

Siyaset kulislerinde yıllardır süren iddialar Mesut Barzani ile AKP hükümeti yakınlaştıkça ayyuka (dedikodu) çıkmıştı.

Yani çok yayılmış, duymayan kalmamıştı.

Barzani'ye çok yakın hatta sözcüsü durumunda olan, Erbil'de yayınlanan  Rudaw Gazetesi Haziran 2014'de, "resmi bir Kürt kaynağına" dayanarak, günlerce akıbeti merak edilen, Ceyhan'da tankerlere yüklenen petrolün Avusturya ve Hindistan'daki alıcılara satıldığını yazmıştı. Gazete Kürt petrolünün Ankara ile Erbil arasındaki mutabakatların çerçevesinde satılmasına Bağdat'taki merkezi hükümet ve ABD'nin karşı çıktığını anımsatıyordu.

Rudaw haber ajansı Genel Yayın Koordinatörü Rebwar Kerim Weli birkaç gün önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup yayınladı.

Kerim Weli özetle, "Kürdistan'a yaptırımlardan söz ediyorsunuz. İlk aşamada 'TIR'lar Kuzey Irak'a çalışmadığı anda bunlar, yiyecek, giyecek bulamayacaklar' diyorsunuz… Sonra, 'vanayı kapatmakla' tehdit ediyorsunuz? Bağdat'ın itirazlarına rağmen Kürt petrolü Ceyhan'a gönderilir ve oradan gemilerle -kimindi o gemiler?- Meksika körfezine kadar dolaşırken neden kapatmadınız vanayı? Sattığınız Kürt petrolünün paraları nereye gitti?" diyor.

Öncelikle şu sözünü düzeltmek lazım ki söz konusu petrol Irak halkınındır, Irak devletinindir bu kesin.

Barzani ile yapılan anlaşmalar ve alınan Irak petrolü konusunda Weli'nin iki sorusunun yanıtı önemlidir Türkiye için?

1 - Kimindi o gemiler?

2 - Sattığınız Kürt petrolünün paraları nereye gitti?

Türkiye'yi ilgilendiren bu soruların yanıtını Bilkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi, CHP Enerji Komisyonu Başkanı, enerjienergy.com Genel Yayın Yönetmeni ve TMMOB Petrol Mühendisleri Odası Enerji Politikaları Çalışma Grubu Başkanı Necdet Pamir'e sordum.

Pamir, "Onu Barzani ile yıllardır yapılan bu usulsüz ticaretten, siyasi ve ticari olarak nemalananlara sorun" diye yanıt verdi.

Vana kapatma konusundaki görüşlerini ise enerji uzmanı Necdet Pamir, "Önce şu saptamanın altını, kalınca çizelim: Zaten Barzani ile bu ticaret hiç yapılmamalıydı. Aşiret reisinin bu kadar üstten atmasının bir nedeni "tavşana kaç, tazıya tut" diyen ABD ve AB'nin örtülü desteği ile açıktan verilen İsrail'in desteği ise, bir diğer nedeni de AKP'nin, kendi çıkarına yönelik petrol ticareti ve oy avcılığı uğruna, bu yasadışı süreci yaratmasıydı. Zira Barzani, bu sayede petrol gelirleriyle parasal açıdan güçlendi" dedi.

Pamir, "Vananın kapatılması ile Irak halkına ait petrolün, ölçüm bile yapılmadan, kontrolsüz ihracı da önlenmiş olur. Böylelikle, Irak Hükümeti ile yaşanmakta olan gerilimin, bir nebze yumuşatılması sağlanır ve uluslararası hukuka uygun hareket eden bir ülke konumuna yeniden dönmüş oluruz" diye konuştu.

Evet, gördüğünüz gibi 2 önemli sorunun yanıtını alamadım.

Bu soruların yanıtlarını bilen var mı?

Yazarın Diğer Yazıları