Fenerbahçe deplasmanda Austria Wien'i nasıl yendi

Fenerbahçe deplasmanda Austria Wien'i nasıl yendi

FATİH SABOVİÇ / Yeniçağ

Viyana''da takımını yalnız bırakmayan yüzlerce Türk taraftar evlerine mutlu döndü. Olgun bir futbol ortaya koyan sarı lacivertliler, gruplara kalmak için çıkacağı rövanş maçında rakibini 25 Ağustos Perşembe akşamı Kadıköy''de ağırlayacak.

Jorge Jesus ve ekibinin, Austria Wien''i iyi analiz etmesinden öte yaptıkları analizleri en doğru şekilde takıma aktardıklarını ve Fenerbahçeli oyuncuların da bunu sahaya yansıttığını net şekilde söyleyebilirim.
İlk 30 dakikalık bölümde ne istediğini bilen, sonuca nasıl gideceğini ve rakibinin sertliğine nasıl karşılık vereceğini uygulamalı şekilde gösteren bir Fenerbahçe izledim.

KASIMPAŞA BAŞLANGICININ KOPYASI...
UEFA Avrupa Ligi Play-Off Turu ilk maçından önce; Austria Wien''in kendi defanslarının ardına atılan toplarda sorun yaşadıklarına, Fenerbahçe''nin bu tarz hamlelerle rahat skor üretebileceğine değinmeye çalışmıştım.
Keza, Kasımpaşa karşısında olduğu gibi dün de erken gelen bir gol ve yine Joshua King''in defansın arkasına sarkarak bulduğu bir gol gördük.

OBRADOVİÇ''İ ANDIRAN HAREKETLER...
Süper Lig''in 2. haftasında Kasımpaşa deplasmanında alınan 6-0''lık galibiyetin sarı lacivertlileri tamamen kendine getirdiğine, herkesin enerjisinin yükseldiğine hep birlikte şahitlik ettik. Jorge Jesus, kenardaki tavırlarıyla bana Zeljko Obradoviç''i anımsattı.
Obradoviç kenara geleni de gideni de alıp bir ''sorguya'' çekerdi. Peşini bırakmazdı. Oyuncu gitmeye çalışsa da geri çağırıp tepesine çökerdi! Jesus da ilk yarıdaki bir sakatlık molasında İsmail''i tekrar tekrar çağırdı, Serdar''ı payladı, daha sonra Lemos''a âdeta haykırdı! Böyle üzerine koyup futbolcuyu oyunda tutarak ilerleyince her şeyi düzeltiyor.

ERKEN BİR TABAKOVİÇ HAMLESİ...
Kendi evinde etkili mücadeleler ortaya koyan Austria Wien''e ilk yarıda topu ''teslim ediyor'' gibi gözüken Jorge Jesus''un ekibi, oyunu hiç beklemeden ileriye taşıyacak net hücumlarla rakip kalede önemli birkaç yarattı.
Avusturya temsilcisi, erken bir gol yemeyi beklemediği için hücumdaki en etkili silahı olan Tabakoviç''i acilen oyuna aldı. 45 dakikalık süreçteki en büyük tehlikeyi de Tabakoviç''in kafa vuruşunda yakaladılar ancak Fenerbahçe''nin şansı yaver gitti ve Boşnak asıllı İsviçreli forvet topu kafayla yandan auta gönderdi.

JOSHUA KING KENDİNİ BULDU
Fenerbahçe''nin yeni transferlerinden Joshua King''in ''kendine gelişinin'' de hem kondisyonunun oturmasının, maç temposuna/takımdaki ortama alışmasının hem de hocanın müdahalelerinin bir sonucu olduğunu hissediyor insan ilk bakışta... Saha içi aksiyonlarında tüm takım arkadaşlarına yardım eden King ilk yarıda sahanın en iyisiyken, Serdar Dursun ise kendini tam anlamıyla oyuna veremedi.
Devre sonuna doğru kaleci Altay Bayındır''a Austria Wien tribünlerinden atılan davul tokmağı ise Avusturya ekibi adına bir utanç göstergesiydi. Hiçbir şekilde futbolla ve centilmenlikle bağdaştırılamayacak bu hareketi şahsım adına da kınıyorum.

JORGE JESUS ''FARK'' YARATIYOR
Üst üste psikolojik anlamda zorlu maçlar oynadıktan sonra Austria Wien karşısına çıkan Fenerbahçe''de teknik direktör Jorge Jesus hem ciddi bir rotasyon yaptı hem de saha içi dizilişi değiştirdi.
Jesus anladığım kadarıyla uzun sezon boyunca elini güçlendirecek alternatif planları oluşturmakla kalmayıp uygulamayı da tercih ediyor. Zorlu Viyana deplasmanındaki ilk devre itibariyle de Fenerbahçe''nin tüm planları tutmuşa benziyordu.

İKİNCİ YARI TAKIM ÇOK BASKINDI
Maçın ikinci 45 dakikasına ilk yarıyla oranla çok daha baskın şekilde başlayan Fenerbahçe, Joshua King''in sakatlığı sonrası oyuna giren Lincoln ve Zajc gibi ileride top tutan iki isimle birlikte oyunu Austria Wien yarı sahasına yıktı.
Lincoln Henrique, başarılı paslarıyla etkili olsa da; ara ara olmayan şapkadan tavşan çıkarmayı bilen Serdar Dursun''un 62. dakikada bomboş durumdaki Zajc''a pas vermeyip şut atması akıl alır gibi değildi. O pozisyonda Serdar pası verse Fenerbahçe skoru 2-0''a getirip gruplara kalmak adına rahat bir nefes alabilirdi.

RAKİP SON ANLARDA EKSİK KALDI
Dakikalar 82''yi gösterirken, Austria Wien''den Galvao takımın son lig maçında olduğu gibi yine kırmızı kartla oyun dışında kaldı. Kronometreler 89. dakikayı gösterirken Serdar Dursun, 62. dakikada Zajc''a vermediği pası attığı golle affettirdi ve skoru 2-0 yaptı.
Fenerbahçe ortaya koyduğu üstün futbolu 2 golle süsleyip, Kadıköy''e çok ciddi bir avantajla döndü.

RÖVANŞ 25 AĞUSTOS''TA KADIKÖY''DE...
Avusturya''daki Fenerbahçe tribünlerini de takdir etmek gerektiğini düşünüyorum. Maç boyunca Fenerbahçe''ye olan özlemleri ve desteklerini gayet net şekilde gösterdiler. Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi Play-Off Turu rövanş karşılaşmasında rakibini 25 Ağustos Perşembe günü İstanbul''da konuk edecek.

Yazarın Diğer Yazıları