İdam nasıl gelir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Temmuz sonrası en önemli hedefidir idam cezasının tekrar getirilmesi ki 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik gününde de bu hedefini şöyle tekrarladı: "Tüm Güneydoğu'da oralarda bunları tek tek temizliyorlar. Diğer meseleyse parlamentonun meselesidir. Parlamento idam kararı verir, ben onaylarım. Bilmedikleri Türkiye de göründüğü değildir. Ölümü ölümle korkutarak devam edeceğiz. Durmaksızın çalışacağız."

Bu mesaj çok önemli ve artık farklıdır.

Çünkü 16 Nisan'da değişen Anayasa ile Erdoğan'ın siyasi kimliği Cumhurbaşkanlığı makamına yansıdı.

Artık AKP Genel Başkanı ve Meclis Grup Başkanıdır Erdoğan.

Dolayısıyla, "Diğer meseleyse parlamentonun meselesidir. Parlamento idam kararı verir, ben onaylarım" cümlesini değiştirmeli ve artık uygulamaya koyması gerekir.

AKP Meclis Grup Başkanı Erdoğan'ın talimatı ile Anayasa'da yapılacak değişiklik ile Türk Ceza Kanununda yapılacak değişiklikler ile ilgili olarak yasa teklifini hazırlar ve Meclis Başkanlığına verir.

Ya da Erdoğan, Başkanlık yaptığı Milli Güvenlik Kurulu veya Bakanlar Kurulu toplantısında bu kez yasa tasarısı hazırlatarak Meclis Başkanlığına gönderir.

Anlayacağınız Erdoğan artık sadece Cumhurbaşkanı değildir ki, "önüme gelirse imzalarım" desin.

Önüne gelmesini sağlayacak iki yolun da tek sorumlusu ve yetkilisi AKP Genel Başkanı Erdoğan'dır.

Vatandaş AKP mitinglerinde "idam, idam" diye sloganlar attığında bu konuda adresi Meclis olarak gösteren Erdoğan AKP Meclis Grup Başkanı'dır ve Cumhurbaşkanının önüne göndereceği ya da diğer bir deyişle önüne gelmesini istediği her türlü yasayı "teklif ya da tasarı" olarak kendisine gönderme olanağı vardır.

Anayasa değişikliği konusunda Meclis'te yapılacak oylamada ise AKP'nin destekçisi MHP çoktan hazırdır.

Partisinin grup toplantılarında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, idam cezasının geri getirilmesine kayıtsız şartsız destek vereceklerini defalarca söyledi.

AKP ve MHP Anayasa değişikliği konusunda yaptıkları ve halen sürdürdükleri ortaklıklarını idam cezasının Anayasa'ya tekrar konulması konusunda da sergileyebilirler.

Erdoğan'ın 15 Temmuz konuşmasındaki çağrısına AKP ve MHP ortak Anayasa değişikliği teklifi ile yanıt verirler.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 16 Nisan Anayasa Referandumuna ilişkin değişiklik paketinde idam cezasının neden konulmadığını, "İdam anayasa değişikliğinde yok ama meydanlarda söyleniyor. Milleti kandırmak için... Siyaset bu kadar düzeysiz bir hale gelebiliyor. Getirdiğiniz 18 madde, 19. maddeye koysaydın o zaman, o da çıkardı. MHP istemiyor mu, Adalet ve Kalkınma Partisi, o da istiyor. Niye koymadınız, elinizden tutan mı vardı? Millete yalan söylemek doğru değil" şeklinde eleştirmişti.

Meclis'te CHP ve HDP idam cezası konusunda destek verir mi vermez mi ben bilemem ama bildiğim AKP ve MHP oylarıyla idam cezasının tekrar getirilmesi referanduma rahatlıkla götürülebilir.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan artık sadece "önüne gelirse imzalarım" demekle kalmamalı, idam cezası konusunu kendi önüne kendisi getirmelidir.

Yazarın Diğer Yazıları