Tercih sınav kadar önemli

Tercih sınav kadar önemli

Siyasi partiler sahaya indiler. Hem iktidar hem de muhalefet partileri meydanlarda halkın nabzını tutmaya çalışıyorlar. Tam seçmenin nabzını yakalamışken, üniversite ve Anadolu liselerinin sınav sonuçları açıklandı. Gündem bir anda, eğitime döndü. Binlerce veli ve öğrenci sınav sonuçları ellerinde, üniversite ve okul geziyorlar. Adına tercih uzmanları denilen Kurban bayramında eline bıçak alıp yollara düşen acemi kasaplar gibi, kurbanlarına tercih öğütleri veriyorlar. Bu konuda hiçbir araştırması olmayan bu insanlar nedense belli kurumların veya üniversitelerin maaşlı elamanları. Hedefleri bağlı oldukları eğitim kurumlarını çok sayıda öğrencinin tercih etmesini sağlamak. Tercih yapacak olan öğrencilerin bu tip insanların yanlış oltalarına katılmamak için tercihlerini farklı farklı  kurumlara yaptırmaları en doğru karar olacaktır. 

Öğrencilerin yanlış tercih kurbanı olmamalarının bir yolu da YÖK ATLAS incelemelerinde yatıyor. Burada yeni açılan bölümleri görebilirler. Ayrıca geçmiş yıllardaki puanları karşılaştırma şansları var. Belediyeler tercih konusunda öğrencilere çok yardımcı oluyorlar. Öğrencilere ücretsiz danışmanlık veriyorlar. 

Bölüm mü üniversite mi? 

Üniversite, sadece diploma kazandırmaz. Öğrencilerin kişisel, kültürel ve sosyal yönden gelişmesine, yeteneklerini keşfetmesine, öğrenciyken iş dünyasıyla tanışmasına, yurt dışı deneyimi edinmesine de olanak tanır. 

Daha doğrusu iyi bir üniversitenin tanımında bu kriterler yer alır. Yine tercih listenize alacağınız üniversiteler, hangi bölümü seçerseniz seçin size yabancı dil, yapay zekâ, kodlama, veri bilimi, teknoloji okur-yazarlığı gibi çağın olmazsa olmazı yetkinliklerini ve iş dünyasının aradığı, problem çözme, yaratıcılık, eleştirel düşünme, girişimcilik, liderlik gibi özellikleri de kazandırmalıdır. 

Ayrıca çift ana dal, yan dal, çift diploma gibi olanaklarla mezun olduğunuz programın yanı sıra başka alanlarda da diploma ve yetkinlik kazandırması, nitelikli akademik kadroya sahip olması, mezunlarının iş bulma oranı, kampüsü, yurt ve burs olanakları, kütüphanesi, Ar-Ge bütçesi gibi kriterleri de gözden geçirmeniz gerekir. 

Öne çıkan meslekler 

Sizler mezun olana kadar bugün için iş bulma olanağı çok yüksek olan bazı meslekler önemini yitirebilir. Öte yandan adını hiç duymadığımız meslekler öne çıkabilir. Artık diplomaların ömrünün 5-10 yıl olacağı, yaklaşık 40 yıllık meslek hayatında da kişilerin en az 4-5 kere iş değiştireceği tahmin ediliyor. Sürekli kendinizi yenilemeniz gerekecek. O nedenle aldığınız diploma kadar üniversitenin size katacağı yetkinlikler de çok önemli. Bu noktada yazacağınız üniversitenin mezunlarına da kendilerini yenilemeleri için fırsat tanıyıp tanımadığına mutlaka bakın. 

Ne kadar uyarı yapılırsa yapılsın her yıl binlerce aday hatalı tercih nedeniyle iyi sınav sonuçlarına rağmen açıkta kalabiliyor. Yine binlercesi de istemediği bir programı kazanıyor; bu adayların kimi kayıt yaptırmıyor kimi de eğitimini yarıda bırakıyor. Bu yıl bir üniversitede okuyan ya da mezun olan yaklaşık 600 bin aday tekrar sınava girdi. Bunların büyük çoğunluğunu tercih kurbanları oluşturuyor. Bir programı kazandığınız takdirde, kayıt yaptırmasanız dahi gelecek yıl sınava girdiğinizde Ortaöğretim Başarı Puanı''nızın (OBP) yarı yarıya düşeceğini unutmayın. OBP ile adaylara 30 ile 60 arası bir puan geliyor, yarıya düştüğünde 15 ile 30 arası bir kayıp demek. O nedenle emin olmadığınız hiçbir programa tercih listenizde yer vermeyin. Başarılar...

Yazarın Diğer Yazıları