Hayat iksiri gibi meyve. İltihabın baş düşmanı akciğer ve karaciğerin dostu. Günde bir kâse tüketmek yetiyor

Hayat iksiri gibi meyve. İltihabın baş düşmanı akciğer ve karaciğerin dostu. Günde bir kâse tüketmek yetiyor
Doğada demir bakımından Ispanaktan sonra gelen en güçlü besin dutun faydaları saymakla bitmiyor. Uzmanların günde bir kâse tüketilmesini tavsiye ettiği dut, kandaki iltihabı temizleyerek kalp ve damar hastalıklarını engelliyor. Ayrıca dut, akciğerler ve karaciğerin temizlenmesini de sağlıyor. Dut, ölüm riskini en aza indiriyor.

İnsanlar sağlıklarını düşündüğü için doğadaki meyve ve sebzelere akın ediyor. Özellikle de doğal beslenme son günlerde giderek artıyor. Bu süreçte dutun faydaları dikkat çekti.

DUT NEDİR?

Dutgiller yani Moraceae  familyasından  Morus cinsini oluşturan ağaç türüne dut denilmektedir. Türkiye''de ağırlıklı olarak Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişmektedir. Antiseptik ve antioksidan özelliği ile kanı sağlıklı tutan ve yüksek lif içeriğiyle şifa kaynağı olan dut; geleceğin en önemli tedavi edici besinleri arasında gösterilmektedir.

DUTUN FAYDALARI

-Kansızlığa iyi gelir.

-Hazmı kolaylaştırır.

-Vücuda kuvvet verir.

-Karaciğeri kuvvetlendirir.

-Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcıdır.

-Dut kişinin kilo almasını sağlar ve iştah açar.

-Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder.

-Barındırdığı vitamin ve minerallerin yanında mikrop öldürücü özelliğine sahiptir.

-Ağız, bademcik ve boğaz iltihabı, diş eti hastalıkları ve öksürüğe karşı faydalıdır.

-Dutun yapraklarında kendine özgü doğal antibiyotik ve antiseptik özelliği olan etkin maddeler bulunmaktadır.

- Doğada Demir bakımından Ispanaktan sonra gelen en güçlü besin duttur.

- Tam bir vitamin deposu olan dut hakkında yapılan bir çalışmada uzmanlar çok ilginç bir sonuç ortaya koydu. Kandaki iltihabı temizleyerek kalp ve damar hastalıklarını engelliyor.

- Özellikle virüslere karşı bağışıklığı giderek zayıflayan kişilerde ölüm riski giderek artar. Bu durumların önüne geçmek için uzmanlar mevsiminde insan sağlığın faydası olan besinlerin tüketilmesini şiddetle tavsiye eder. Bunlardan birisi de duttur.

- Akciğerler ve karaciğerin temizlenmesini de sağlayan dut, aynı zamanda lif bakımından da zengindir
- Sindirim sisteminin sağlıklı işlemesi için lif maddesi gereklidir. Sıcak aylarda da en fazla hasar alan sindirime tam bir ilaç olan duttu uzmanlar günde bir kâse tüketilmesini tavsiye ediyor

- C vitamini içeren dut, vücudun virüslerden hasar almasını engelleyerek hücreleri yeniler. Böylece yorgunluk ve uykusuzluk gibi sağlık sorunlarını engeller.

DUTUN BESİN DEĞERLERİ

Porsiyon Miktarı: 100 g
Kalori (kcal) 43
Toplam yağ 0,4 g
Doymuş Yağ 0 g
Çoklu Doymamış Yağ 0,2 g
Tekli Doymamış Yağ 0 g
Kolesterol 0 mg
Sodyum 10 mg
Potasyum 194 mg
Karbonhidrat 10 g
Diyet Lifi 1,7 g
Şeker 8 g
Protein 1,4 g
A Vitamini 25 IU C Vitamini 36,4 mg
Kalsiyum 39 mg Demir 1,9 mg

İlgili Haberler