Ekrem İmamoğlu'na siyasi yasak gelecek mi? Dava ertelendi

Ekrem İmamoğlu'na siyasi yasak gelecek mi? Dava ertelendi
İBB Başkanı İmamoğlu’nun, YSK üyelerine hakaret iddiasıyla, 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası ve siyasi yasak talebiyle yargılanmasına bugün devam edildi. Fox Tv muhabiri Gülşah İnce tanık olarak dinlendi. Hakim: İmamoğlu'nun sözlerinin muhatabı Süleyman Soylu... dedi. Savcı esas hakkında mütalaasında İmamoğlu için ceza ve siyasi yasak talebinde bulundu. Dava ertelendi: 14 Aralık 2022...

Anadolu Adalet Sarayı''nda görülecek duruşmada Savcının davada mütalasını verdi. Ekrem İmamoğlu için en üst sınırdan ceza ve siyasi yasak talep etti. Ekrem İmamoğlu davasında mahkeme reddi hakim taleplerinin görüşülmesi için duruşmayı 14 Aralık’a erteledi.

Duruşmada tanık olarak dinlenmesi beklenen Murat Ongun''un Covid olduğu bildirildi. Duruşma, FOX TV muhabiri Gülşah İnce''nin tanık olarak verdiği ifadesiyle başladı. FOX TV muhabiri olarak olay yerinde bulunduğunu dile getiren gazeteci, şunları söyledi: 

''AYAN BEYAN ORTADA''

"Görüntüler de ayan beyan ortada. Ham görüntüleri ve haberi size gönderdim. Sayın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu''nun kendisi hakkında sarf ettiği sözleri tırnak içinde alıntılayarak aynen İmamoğlu’na sordum. O da yanıt verdi. Başka TV kanalları da vardı."

İnce, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı''nın avukatı Gökhan Günaydın''ın "İmamoğlu sözlerine ''Lafa bakarım laf mı diye, söyleyene bakarım adam mı?'' diye başladı. Siz soruyu nasıl sordunuz?" sorusuna "Sayın İçişleri Bakanı’nın bu sabah size söylediği... diyerek soruya başladım" yanıtını verdi.

Duruşmanın hakimi konuştu: Sözlerin Soylu''ya dendiği söylemeyen varsa buraya gelsin...

Bu sırada hakim, "Bu sözün muhatabı belli" dedi.

Avukat: "Kayda geçirin o zaman" dedi.

Hakim ''Bu dünyada lafa bakarım laf mı diye söyleyene bakarım adam mı diye'' sözlerinin Soylu''ya dendiği söylemeyen varsa buraya gelsin" dedi.

Ekrem İmamoğlu davasında savcı dinlenmemiş olan tanıkların dinlenmesine gerek olmadığını talep etti.

Mahkeme başkanı ara karar verdi ve hazır olmayan tanıkların dinlenmemesinin kabulüne karar verdi.

Reddi hakim talebi

Avukatlar Mahkeme yargıcı hakkında reddi hakim talebinde bulundu.

İmamoğlu hakkında cezalandırma ve siyasi yasal talep edildi

Savcılık mütalaası dört numaralı celsedeki mütalaamız bâki olmak kaydıyla esas hakkındaki mütalaasını açıklıyor: İmamoğlu hakkında cezalandırma ve siyasi yasak talep edildi.

Talep reddedildi.

Mütalaa kapsamında talep edilen ceza siyasi yasak konusunu da kapsıyor. Sanık avukatları bu mütalaanın yok hükmünde olduğunu önceki beyanlarına dayandırarak kayda geçirdi..

Ekrem İmamoğlu davasında Mahkeme Başkanı Savunma yapan avukatların taleplerini ‘’davanın uzatılmasına yönelik girişimler ‘’ gerekçesi ile reddetti.

Mahkeme başkanı Savcıdan esasa dair mütalaa istedi.

Savcı 24 sayfalık mütalaayı tartışmalar sırasında bir kaç dakika içinde değerlendirip görüşlerini kayda geçirdi. Sunulan hukuki mütalaanın incelemesi sonucunda iddia makamı olarak tahkikatın genişletilmesine gerek olmadığı görüşündeyiz.

Savcılık esas hakkındaki mütalaasını sunmak istedigini belirtti. Sanık avukatları reddi hakim sürecinin itiraz yolu usulen hâlâ açık olduğu için esas hakkındaki mütalaaya geçilemeyeceğini zapta geçirdiler.

Hakim bir sonraki duruşma için tarih açıkladı: 14 Aralık 2022

ADLİYE ÖNÜNDE BARİYER

Adliye önüne bariyerler kuruldu, içeriye kameralar alınmadı, TOMA''lar bekletildi. Kartal Kaymakamlığı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu''nun İstanbul Anadolu Adliyesi''ndeki duruşması nedeniyle ''toplanma, basın açıklaması ve gösteri yürüyüşü'' yapmayı yasakladı.

Ekrem İmamoğlu: Beni zerre ilgilendirmiyor

Duruşmaya katılmayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, bu sabah FOX TV''de İlker Karagöz''ün sunduğu Çalar Saat programında konuk oldu. 

Ekrem İmamoğlu, hakkında hapis cezası istenen ve bugün görülecek olan davayla ilgili, "Beni zerre ilgilendirmiyor. Ne faydası ne zararı ama şu mahkemeden utanç duyuyorum. Böyle bir yargılama olamaz. Şaka gibi. Trajikomik bir durum" dedi.

Ne olmuştu?

Bakan Süleyman Soylu Strasbourg''da temaslarda bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu için, "Avrupa Parlamentosu''na gidip, Türkiye''ye gidip şikayet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek." dedi. İmamoğlu''nun yanıtı gecikmedi. İBB Başkanı İmamoğlu "31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır." demişti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu arasındaki “ahmak” tartışması ardından, YSK’ya yönelik hakaret edildiği Ekrem İmamoğlu''na iddiasıyla dava açılmıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu’nun 31 Mart seçimlerinin iptal edilmesinin ardından yaptığı basın açıklamasında eski Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davaya bugün devam edilecek.

İmamoğlu''nun duruşması bugün Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi''nde görülecek. 4 yıl 1 aya kadar hapsi istenen İmamoğlu, bir yıldan fazla ceza alması ve kararın kesinleşmesi durumunda siyasi yasaklı hale gelebilir.

İDDİANAMEDEN

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede o dönem Yüksek Seçim Kurulu''nda çalışan Emekli YSK Başkanı Sadi Güven''in de aralarında olduğu 11 kişinin mağdur olduğu savunuluyor. YSK Başkanlığı tarafından yapılan suç duyurusu dilekçesinde İmamoğlu''nun 31 Mart 2019 tarihinde yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçimi''nin 6 Mayıs 2019 tarihinde iptal edildiği kaydediliyor. Yenilenen seçimde İBB Başkanı olarak İmamoğlu''nun yeniden seçildiği ve 4 Kasım 2019 günü yaptığı basın açıklamasında YSK üyelerine hakaret ettiği öne sürülüyor. İddianamede İmamoğlu''nun "Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret" suçundan 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar cezalandırılması isteniyor.

Ekrem İmamoğlu kimdir?

Ekrem İmamoğlu, 1970 yılında Trabzon''un Akçaabat ilçesi Cevizli köyünde doğdu. Trabzon Lisesi’nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nü bitirdi. Lisans eğitiminin ardından aynı üniversitede İnsan Kaynakları Yönetimi Yüksek Lisans eğitimi aldı.

Okul yıllarında amatör olarak futbol oynadı. Trabzonspor Futbol Kulübü, Trabzonspor Basketbol Kulübü ve Beylikdüzüspor Kulübü’nde yöneticilik yaptı.

1992 yılında, henüz yüksek lisans öğrencisiyken aile şirketinde çalışmaya başladı. Ardından grup şirketlerinin yönetimini üstlendi; konut ve kentsel planlama projeleri yürüttü. Bu aşamalarda karşılaştığı yerel siyaset kaynaklı sorunların çözümü amacıyla siyasete girmeye karar verdi.

2009 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) katıldı, Beylikdüzü İlçe Örgütü’nün üyesi oldu. O yıl yapılan yerel seçimin ardından CHP Beylikdüzü İlçe Başkanlığı’na seçildi.

Beş yıl boyunca ilçe örgütünü büyüten ve aktif hale getiren bir ilçe başkanlığının ardından, 2013 sonunda ön seçimle CHP Beylikdüzü Belediye Başkan adayı gösterildi. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Beylikdüzü Belediye Başkanı oldu.

2014 - 2019 yılları arasında Beylikdüzü ilçesinin çehresini değiştiren çok sayıda projeyi hayata geçirdi. İlçenin sosyal yaşamında, altyapı hizmetlerinde ve hayat standartlarının yükseltilmesinde gösterdiği başarılar, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Ekrem İmamoğlu''nu Millet İttifakı’nın CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olmasıyla sonuçlandı.

Üç aylık kısa sürede, etkili bir kampanya yürüten İmamoğlu, yüzde 48.82’lik oy oranıyla İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı seçildi. Ancak iktidar partisinin itirazları sonucu İmamoğlu’nun belediye başkanlığının 18. gününde YSK, daha önceki içtihatlarına aykırı bulunan bir kararla sadece İBB Başkanlığı seçimlerini ve verdiği mazbatayı iptal etti. YSK, 6 Mayıs 2019 tarihinde iptal ettiği seçimin 23 Haziran 2019’da yenilenmesine karar verdi.

Aynı günün akşamı, Beylikdüzü Yaşam Vadisi’nde yaptığı tarihi konuşmayla yeni seçim kampanyasına başladı. Kampanya Türkiye''de adalet ve demokrasi mücadelesinin sembolü haline geldi. 23 Haziran''da 31 Mart’a göre çok daha büyük bir başarıyla yüzde 54,2''lik bir oy desteğiyle yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Bu oran, son 35 yılda İBB Belediye Başkanlığı seçimlerinde elde edilen en yüksek oy oranıydı.

İstanbul ve Türkiye’nin demokrasi hayatı için dönüm noktası oluşturan bu seçimin ardından 27 Haziran 2019 tarihinde mazbatasını alarak,2. kez İBB Başkanlığı görevine başladı. Evli ve 3 çocuk babası olan Ekrem İmamoğlu, 1988 yılından beri İstanbul’da yaşıyor.

İlgili Haberler