'Fiyatları belirleyen Allah’tır' diyen Diyanet’in büyük kârı ortaya çıktı. Kendi fetvasını dinlemedi

'Fiyatları belirleyen Allah’tır' diyen Diyanet’in büyük kârı ortaya çıktı. Kendi fetvasını dinlemedi
Geçen yıl verdiği fetvada , “Şüphe yok ki, fiyatları tayin eden, darlık ve bolluk veren, rızıklandıran ancak Allah’tır” diyen Diyanet’in kazandığı fahiş kâr ortaya çıktı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sattığı kitaplardan yüzde 80’lere kadar kâr etmesi tartışmalara neden oldu.

Ekonomik kriz nedeniyle iğneden ipliğe tüm ürünlere gelen zamların ardından, “Fiyatları tayin eden Allah’tır” fetvası veren Diyanet’in, bazı kitaplarını yüzde 80’lere varan kâr ile satışa koyduğu belirlendi. Hemen her yıl on milyonlarca liralık kitap bastıran Diyanet’in kitap satış sitesindeki fiyatlar, “Bu kadarı da olmaz” dedirtti.

Birgün gazetesinden Mustafa Bildircin’in haberine göre, Diyanet İşleri Başkanlığı 15 Mart’ta, “Riyazü's Salihin” isimli eserin basım ihalesini tamamladı. İhale kapsamında eserden, toplam 30 bin takım bastırıldı. Her bir takımın üç kitaptan oluştuğu bildirildi. Kitapların basım maliyeti ise 4 milyon 819 bin 500 TL oldu. Toplam 4,8 milyon TL’lik basım maliyetine göre, her bir takımın maliyeti 160 TL’ye denk geldi.

SATIŞ FİYATINA FAHİŞ KÂR

Başkanlık, 160 TL’ye bastırdığı üç kitaplık Riyazü’s Salihin isimli seti, Diyanet Vakfı’nın kitap satış sitesi üzerinden satışa çıkardı. 6 Ocak itibarıyla, setin indirimli satış fiyatının 250 TL olduğu belirtildi. Diyanet, Riyazü’s Salihin setinin satışına yüzde 56’lık kâr koydu.

Benzer bir tablo, Kur’an Yolu Türkçe Meal ve Tefsir isimli kitapta da yaşandı. Başkanlığın 15 Şubat’ta 30 bin adedini 7 milyon 579 bin TL’ye bastırdığı kitabı, fahiş kâr ile satışa çıkardığı tespit edildi. Matbaa ile yapılan anlaşma kapsamında tanesi 252 TL’den bastırılan kitapların adet satış fiyatı, 450 TL olarak kaydedildi. Kitabın satış fiyatındaki kâr payı, yüzde 79 olarak hesaplandı.

ZAMLARLA İLGİLİ FETVA BÜYÜK TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Diyanet’in fetva sitesindeki, “Ticarette kâr haddi var mı?” sorusuna 20 Temmuz 2022 tarihinde verilen yanıt, kamuoyunda tartışma yarattı.

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun soru üzerine paylaştığı fetvada, “Şüphe yok ki, fiyatları tayin eden, darlık ve bolluk veren, rızıklandıran ancak Allah’tır” ifadeleri kullanıldı.

İlgili Haberler