YSK’den tarihi karar: Erdoğan Ve Kılıçdaroğlu'nun adaylık başvuruları kabul edildi ​​​​​​​

YSK’den tarihi karar: Erdoğan Ve Kılıçdaroğlu'nun adaylık başvuruları kabul edildi  ​​​​​​​
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve Cumhur İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylık başvurularını kabul etti. Daha önce iki kez Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan, böylece üçüncü kez resmen aday oldu.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhur İttifakı''nın Cumhurbaşkanı Adayı Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı''nın Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu''nun adaylık başvurularının kabul edildiğini duyurdu. 

YSK''den yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28''inci Dönem Milletvekili Genel Seçiminde uygulanacak Seçim Takvimi''ne göre; 19 Mart 2023 Pazar günü başlayıp 23 Mart 2023 Perşembe günü saat 17.00''ye kadar siyasi partilerce Yüksek Seçim Kurulu''na yapılan başvuruların incelendiği aktarıldı.

Yapılan inceleme sonucu, AKP ve MHP grupları tarafından aday gösterilen Erdoğan''ın ve CHP ile İYİ Parti grupları tarafından aday gösterilen Kılıçdaroğlu''nun, başvuru evraklarında herhangi bir eksiklik olmadığı, adaylık başvurularının kabul edildiği ilan edildi. 

ekran-goruntusu-2023-03-26-004041.jpg
ERDOĞAN''IN ÜÇÜNCÜ KEZ ADAY

Anayasa''nın 101. maddesine göre, bir kişi en fazla 2 dönem cumhurbaşkanı seçilebiliyor.

Muhalefet, Erdoğan''ın 2014 ve 2018''de Cumhurbaşkanı seçildiği için yeniden aday olamayacağını öne sürüyordu.

Ancak YSK aldığı kararla, Erdoğan’ın üçüncü defa Cumhurbaşkanı seçilebilmek için yaptığı başvuruyu onayladı.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olmasıyla ilgili hiçbir engelin olmadığını savunmuştu. Muhalefet partilerden gelen itirazları ‘korkuya’ bağlayan Erdoğan, yeniden adaylığı için "Hukuka da Anayasa''ya da uygun. Bu tartışmaları gereksiz buluyorum. Bunlar, sandıktan ümidini kesenlerin başvurduğu suyu bulandırma çabalarıdır. Birçok anayasacı da bunlarla ilgili açıklamaları zaten yaptı. Milletimiz bizi inşallah tekrar aday da yapacak, Cumhurbaşkanı da seçecek" demişti.

KILIÇDAROĞLU ''İTİRAZ EDECEĞİN HİÇBİR YER YOK'' DEMİŞTİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın üçüncü kez adaylığına sessiz kalmalarına dair şu açıklamayı yapmıştı:

"Diyelim ki ses çıkardık nereye gidecek? Yüksek Seçim Kurulu''na (YSK). O üyeleri atayan kim Erdoğan. Verdiği karara kim itiraz edecek? İtiraz edeceğin hiçbir yer yok. Anayasa Mahkemesi bile bakmıyor bu karara. Hatırlarsanız İstanbul seçimlerinde aynı zarfın içerisine 4 tane oy pusulası koyuyorsunuz. Efendim 3''ü doğru 1''i yanlış. Talimat geldi de onun için yaptılar. Dolayısıyla bizim Erdoğan''ın aday olup olmamasına kilitlenmek gibi bir düşüncemiz yok."

İlgili Haberler