Kayıp Titan denizaltısındaki kişilerin öldüğü açıklandı

Kayıp Titan denizaltısındaki kişilerin öldüğü açıklandı
Atlas Okyanusu'nda Titanik'in enkazını ziyaret ederken kaybolan ve 5 kişinin içinde olduğu turistik denizaltının enkazına ulaşıldığı duyuruldu. ABD Sahil Güvenliği, denizaltıda bulunanların hayatını kaybettiğini açıkladı.

Denizaltının adı Titan'dı ve yolculuğu sadece 2,5 saat sürmesi planlanıyordu. Ancak dalıştan yaklaşık 2 saat sonra "Polar Prince" adlı gemiyle iletişimi kesildi. Denizaltının oksijen kaynağı 96 saatlikti ve bugün Türkiye saatiyle 14.00'te tükendiği tahmin ediliyordu.

Denizaltıda, havacılık sektöründe çalışan İngiliz Hamish Harding, Pakistanlı Şahzada Davud ve oğlu Süleyman Davud, denizaltı şirketi OceanGate'in CEO'su Stockton Rush ve Fransız sualtı pilotu Paul Henry Nargeolet vardı.

Denizaltının Titanik enkazına dalış yaptığı 8 günlük geziye katılmak için kişi başı 250 bin dolar ödendiği belirtildi. Denizaltı, yüzeydeki gemiden gelen sinyallerle su altında yönlendiriliyordu. Denizaltının SpaceX'in Starlink uydu internet sistemini kullandığı da kaydedildi.

ABD Sahil Güvenliği, arama çalışmalarına Kanada askeri uçağı ve Fransız gemisi Atalante de katıldığını bildirdi. Uçak, denizaltının bulunduğu yerden gelen sesleri tespit ettiğini ancak bunların doğrulanmadığını söyledi. Fransız gemisi ise Victor 6000 adlı bir robotla deniz tabanını taradı. ABD Donanması da denizaltının kurtarılması için bir kaldırma sistemi hazırladığını duyurdu.

Enkazına ulaşılan Titan denizaltısının 'katastrofik' şekilde patladığı belirtildi

Sahil Güvenlik yetkilisi Tuğamiral John Mauger, Boston'da yaptığı basın açıklamasında, "Enkaz, su aracının katastrofik bir şekilde patlamasıyla tutarlı. Bu yüzden çalışmaya ve aşağıdaki bölgeyi aramaya devam edeceğiz." dedi.

Mauger, kazanın, Titan denizaltısının dalışa geçmesinden 1 saat 45 dakika sonra, araçla iletişimin koptuğu anda gerçekleştiğini bildirdi. Denizaltında bulunanların tamamının öldüğüne inandıklarını belirten Tuğamiral, turistik denizaltının enkazını, yaklaşık 100 yıl önce batan Titanik'in pruvasına 488 metre uzaklıkta ve yüzeyden 4 kilometre derinlikte bulduklarını kaydetti. Denizaltı uzmanı Paul Hankin de enkazın 5 parçaya ayrıldığını, bunun "olayın ne kadar feci olduğunun ilk göstergesi" olduğunu ifade etti.

Hankin, "Aşağıda ne olduğunu tam olarak belirlemek için elimizden gelenin en iyisini yapacağız." diye konuştu. Daha önce, Titan denizaltısının sahibi OceanGate Expeditions firması, yaptığı açıklamada, "denizaltıda bulunan 5 kişinin tamamının öldüğüne inandıklarını" belirtmişti.

Uzmanlar, Titanik enkazının bulunduğu bölgenin çok tehlikeli olduğunu ve denizaltının güvenlik sertifikasına sahip olmadığını ifade etti. Titanik'in enkazı 1912'de battığından beri 3.657 metre derinlikte duruyor .

İlgili Haberler