OHAL kararnamesi yayınlandı. Davalar ertelendi

OHAL kararnamesi yayınlandı. Davalar ertelendi
Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında yargı alanında alınan tedbirlere ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Kahramanmaraş merkezli 10 ili vuran depremler sonrası ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) kapsamında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi Resmi Gazete''de yayınlandı.

Depremin etkilediği 10 il için ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan kararname ile yargı alanındaki dava açma, icra takibi, başvuru, şikayet, itiraz gibi süreler, 6 Şubat''tan itibaren 6 Nisan 2023''e kadar durduruldu.

OHAL kapsamındaki kararname ile hırsızlık ve yağma suçlarında gözaltı süresi, yakalama anından itibaren 4 günü geçemeyecek, Cumhuriyet savcısı gözaltı süresini 3 gün uzatabilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde OHAL kararını duyurarak şu ifadeleri kullanmıştı:

''''Anayasanın 119. maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak OHAL ilan etme kararı aldık. Depremin yaşandığı 10 ilimizi Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi olarak ilan ediyoruz. Deprem yaşanan 10 ilimizi kapsayan ve 3 ay sürecek OHAL kararıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Meclis süreçlerini hızla tamamlayacağız.''''

Erdoğan tarafından ilan edilen ve Resmi Gazete''de yayımlanan; depremden etkilenen 10 ili kapsayan olağanüstü hal (OHAL) kararıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulu''nda kabul edilmişti. 

Buna göre, Anayasa''nın 119. maddesi ile 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu''nun 3''üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa''da 8 Şubat 2023 Çarşamba''dan itibaren 90 gün süreyle olağanüstü hal ilan edildi. 

İlgili Haberler