Son Dakika... Bartın'da maden ocağında patlama

Son Dakika... Bartın'da maden ocağında patlama

Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında saat 18:45 sıralarında ilk belirlemelere göre grizu patlaması meydana geldi. Olay yerine çok sayıda ambulans sevk edildi. Yer altında işçilerin olduğu bilgisi paylaşıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 28 işçinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Gelen son dakika haberine göre; Bartın''ın Amasra ilçesinde maden ocağında patlama meydana geldiği öğrenildi.

Patlama, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde saat 18.15 sularında yeraltında meydana geldi.

Olay yerine AFAD, itfaiye ve çok sayıda sağlık ekibi sevk edildi. Yer altında işçilerin olduğu bilgisi paylaşıldı.

BAKAN KOCA: CAN KAYIPLARIMIZIN SAYISI 28’E ULAŞTI

Sağlık Bakan Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile maden faciasında hayatını kaybedenlerin sayısının 28''e yükseldiğini duyurdu. Koca, paylaşımında, "Bartın''daki patlama sebebiyle can kayıplarımızın sayısı 28’e ulaştı. İstanbul’da 6, Bartın’da 5 olmak üzere toplam 11 hastamızın tedavisi için gereken her şey yapılıyor." ifadelerine yer verdi.

 

BAKAN SOYLU: 26 MADENCİ KARDEŞİMİZ ŞEHİT OLDU

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Amasra''daki patlama bölgesinden açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu hayatını kaybeden madencilerin sayısının 26''ya yükseldiğini söyledi.

Soylu, "110 vardiya çalışanımızda 26 madenci kardeşimiz şehit oldu. Allah rahmet eylesin. 6''sı İstanbul''a şehir hastanesine götürüldü, 5''i şu an Bartın''da tedavi görüyor. Bu patlamadan hemen sonra kurtarılan toplam 58 madencimiz, yaptığımız değerlendirmelere göre, şu anda aşağıda da kurtarılmaya çalışılan 15 madencimiz var. Bütün kurumlarımızın bütün ekipleri buradaydı. Büyük bir üzüntü içerisinde olduğumuzu söylemek isterim. İnşallah arama kurtarma çalışmalarında umutlu bir haber bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

26 İŞÇİNİN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, hayatını kaybeden maden işçilerinin kimliklerini açıkladı.

Bakan Soylu, şöyle konuştu:

Vefat eden kardeşlerimizin isimlerini de söyleyeceğim. Ali Doğru, Aziz Köse, Berkay Pınarcıoğlu, Emrah Kaban, Enes Aydın, Ercan Akdeniz, Fikret Kansız, Gökhan Mercan, Murat Ergin, Rahman Özçelik, Ramazan Özer, Selçuk Ayvaz, Serkan Nakaş, Şuayip Okul, Yener Saygın, Mehmet Kara, Rasim Bulut, Sabri Akdere, Murat Öztan, Serhat Kahraman, Suat Demirkıran, Yasin Çelik,Gürdal Serenli, Burhan Altun, Emrah Kaya, Rıdvan Ayyıldız. Şehitlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyoruz. Ailelerine sabır diliyoruz.

BAKAN DÖNMEZ: BİR GALERİDE YANGIN DEVAM EDİYOR

Bakan Dönmez, ilk değerlendirmelere göre patlama anında basınç ve sıcaklıkla bazı madencilerin olay anında hayatını kaybettiğini belirterek, “Bir galeride patlama nedeniyle yangın oluşmuş, ekiplerimiz o bölgeyle ilgileniyor. O yüzden biraz daha sabırla beklemek zorundayız.” dedi.

BARTIN VALİLİĞİ: CAN KAYBI 25''E YÜKSELDİ, ŞİMDİYE KADAR 36 MADENCİ ÇIKARILDI

Bartın Valiliği, Bartın-Amasra''daki maden ocağında meydana gelen patlamayla ilgili açıklamada bulundu.

Valiliğin açıklamasına göre, can kaybı 25''e yükseldi, şimdiye kadar 36 madenci çıkarıldı.

Valiliğin açıklaması şu şekilde:

SAĞLIK BAKANI KOCA: 22 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ, 17 YARALI VAR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vefat eden işçilerin sayısının 22''ye yükseldiğini duyurdu. Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti: 

"Bartın’da, bir maden ocağında meydana gelen patlamada 22 vatandaşımızı kaybettik. Her birine yüce Allah''tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Yaralıların sağlıklarına bir an önce kavuşmaları için elimizden geleni yapıyoruz.

Yaralılardan 8’i yoğun bakımda, 4’ü serviste tedavi görüyor. 5 yaralı ise alanda kurulan Acil Müdahale Merkezinde. 2 Ambulans Uçak, yoğun bakımdaki hastalardan 1’ini Ankara’ya, 5’ini ise Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi Yanık Merkezine ulaştırmak üzere harekete geçti."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BARTIN''A GİDECEK

Erdoğan, Bartın’da maden ocağında meydana gelen patlama sebebiyle Diyarbakır programını iptal etti. Erdoğan, Bartın’a giderek kurtarma çalışmalarını yerinde koordine edecek.

BAKAN SOYLU: 14 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bartın Amasra''da patlama meydana gelen maden ocağına geldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ''''Çok üzüntü duyduğumuz bir tablo ile karşı karşıyayız. 110 kardeşimiz orada çalışıyordu. Üst katta olanlar çıktılar. Riskli bölgede 49 kardeşimiz vardır. Şu ana kadar hastaneye 21 kardeşimiz intikal etti. Maalesef 14 kardeşimiz hayatını kaybetti'''' dedi.

BAKAN DÖNMEZ: İLK DEĞERLENDİRMELER GRİZU PATLAMASI OLDUĞU ŞEKLİNDE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ilk değerlendirmelere göre olayın grizu patlaması olduğunu belirterek, "Ölen işçilerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar, yaralı işçilerimize de acil şifalar diliyorum. Bugün 16.00- 00.00 vardiyasında, 18.15 sıralarında patlama hadisesi meydana geldi. Patlamanın ardından öncelikle müessesede bulunan arama- kurtarma ekipleri olay yerine gitti. Sayıları Sayın Bakanımız ifade etti. Yaralılarımız var, ölülerimiz var. Galerilerimizde havalandırma tertibatı sağlıklı olarak çalışıyor. Kısmi göçükler var. Arkadaşlarımızın yapmış olduğu ilk değerlendirmelere göre grizu patlaması olduğu şeklinde. Galerilerin belli kısımlarına kadar fayton dediğimiz mini raylı sistem çalışıyor. Bir kısmında ancak yaya, elle müdahaleler söz konusu. Bütün arama- kurtarma ekipleri şu anda görev başında. Herhangi bir eksikliğimiz yok" dedi.

ERDOĞAN''DAN TAZİYE MESAJI

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bartın''ın Amasra ilçesinde meydana gelen maden ocağı patlamasına ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı: 

"Bartın’ımızın Amasra ilçesinde meydana gelen maden patlamasında hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır niyaz ediyorum. Yaralanan kardeşlerime de acil şifalar diliyorum.

Meydana gelen bu üzücü hadiseyle ilgili sadece resmî kurumlarımızın açıklamalarının dikkate alınması, provokatif ve dezenformasyon içeren art niyetli içeriklere itibar edilmemesi gerekmektedir.

Temennimiz can kaybının daha fazla artmaması, madencilerimizin sağ salim kurtarılmasıdır ve tüm çabalarımız bu yöndedir." 

AMASRA BELEDİYE BAŞKANI''NDAN AÇIKLAMA

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır tarafından yapılan son açıklamada, madende bulunan 87 işçiden 17''sinin çıkarıldığını duyurdu.

AFAD TRAFO PAYLAŞIMINI SİLDİ

AFAD yaşanan maden patlamasının ardından patlamanın gerekçesi olarak trafoyu göstermişti ancak bir süre sonra AFAD yaptığı trafo paylaşımını sosyal medya hesabından kaldırdı.

BARTIN VALİSİNDEN YENİ AÇIKLAMA

Bartın Valisi Nurtaç Arslan, TTK Amasra Müessesesi İşletmesinde medyana gelen patlama sonrası 74 arama kurtarma ekibinin çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı. Vali Arslan, gazetecilere yaptığı açıklamada, patlamanın nedeninin henüz belli olmadığını belirtti.

Kendilerine saat 18.15''te bilgi geldiğini ifade eden Arslan, "-300 kotunda, -250 kodunda 74 arama kurtarma ekibi arkadaşımız kurtarma çalışmalarına devam ediyor. Şuan -300 kotunda 44 kişi, -350 kotunda da 5 kişi var. İşçilerimizi kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. 8 kişi kendi imkânlarıyla kurtarıldı. Şuan altıncı yaralımızı çıkarıyoruz. Bütün ekiplerimiz seferber oldu. TTK''nın uzman ekipleri, AFAD ekipleri seferber durumdalar. İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez yoldalar, 1.5 saat sonra burada olacaklar" diye konuştu. 

BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yaşanan patlamayla ilgili açıklama yapıldı: 

"Bartın Amasra''daki maden kazası ile ilgili Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştır. Olayla ilgili 3 savcı görevlendirilmiştir."

İYİ PARTİ GENEL BAŞKANI MERAL AKŞENER BÖLGEYE GİDECEK

İYİ Parti heyeti, maden ocağında patlamanın yaşandığı Bartın''ın Amasra ilçesine gitti. İYİ Parti lideri Akşener''in de bugün bölgeye gideceği öğrenildi.

İYİ Parti''den yapılan açıklamada, Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral ve Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş ile Genel Sekreter Uğur Poyraz''ın, Bartın''ın Amasra ilçesindeki maden ocağında yaşanan patlamanın ardından Genel Başkan Meral Akşener''in talimatıyla bölgeye gittiği bildirildi.

AKŞENER ADANA PROGRAMINI İPTAL ETTİ

Bu arada partinin 22 Ekim''de yapılacak 5. kuruluş yıl dönümü etkinliği ile Akşener''in bugünkü Adana programının iptal edildiği, Akşener''in sabah saatlerinde patlamanın yaşandığı bölgeye gideceği öğrenildi.

CHP HEYETİ YOLA ÇIKTI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın başkanlığında, Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Zonguldak Milletvekilleri Deniz Yavuzyılmaz ve Ünal Demirtaş''tan oluşan CHP Heyeti, maden ocağında patlamanın yaşandığı Amasra''ya gitmek üzere yola çıktı.

BAKAN BOZDAĞ: HADİSE BÜTÜN BOYUTLARIYLA SORUŞTURULACAKTIR

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da patlamayla ilgili açıklama yaptı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Bozdağ, "Amasra''da maden ocağındaki patlama sebebiyle yaralanan ve madende mahsur kalan işçilerimize/ailelerine büyük geçmiş olsun. Yaralı işçilerimize acil şifalar diliyorum. Madende mahsur kalan işçilerimize ulaşmak, onları sağ ve salimen kurtarmak için çalışmalar devam etmektedir. Devletimiz, tüm imkan ve kabiliyetlerini seferber etmiştir. Madende mahsur kalan işçilerimizin sağ ve salimen kurtarılması hepimizin en büyük dileğidir. Patlamayla ilgi Amasra Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatmıştır. Hadise bütün boyutlarıyla soruşturulacaktır" ifadelerini kullandı.

VALİ ARSLAN, OCAKTAN ÇIKAN İŞÇİYLE GÖRÜŞTÜ

Bartın Valisi Nurtaç Arslan, patlamanın meydana geldiği TTK Amasra Müessese Müdürlüğü’ne geldi. Vali Arslan, "Kim çıktı aşağıdan? Durum nedir?" diyerek maden ocağından çıkan işçi ile konuştu. Maden ocağından çıkan işçi, "Hiçbir şey bilmiyoruz. Toz- duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz, gözükmedi. Kendi imkanlarımla çıktım. Patlama büyük ihtimalle de tam olarak, yani biz biraz geride olduğumuzdan dolayı sadece basınç oldu. Basınçtan dolayı toz kütlesi oldu, göz gözü görmedi" dedi.

Patlamayı haber alan çalışanların yakınları ise maden ocağına geldi. Çalışmalar sırasında bazı işçiler ocaktan çıkarıldı. Bir işçi arkadaşlarından destek alarak yürürken, durumunun iyi olduğunu söyledi. Mahsur kalan işçilerin kurtarılması için çalışmalar sürdürülüyor.

3 YARALI ÇIKARTILDI

CHP Amasra İlçe Başkanı Seyhan Bilgin, TELE 1 ekranlarında yaptığı açıklamada maden bölgesinin üst kotlarından 3 yaralının çıkartıldığını açıkladı.

"87 İŞÇİ GÖÇÜK ALTINDA KALDI"

Halk TV canlı yayınına bağlanan Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır yeraltındaki 87 işçiden 6''sının hareketsiz göründüğünü aktardı. Çakır, 14 işçinin madenden çıkartıldığını açıkladı.

VALİLİKTEN İLK AÇIKLAMA

"Amasra Taşkömürü İşletme Müessesinde saat 18.15 sularında -300 kotunda henüz nedeni belli olmayan kısmi bir patlama meydana gelmiştir. Olay yerine tüm ekiplerimiz seferber edilerek gerekli çalışmalara başlanmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

ERDOĞAN BAKANLARI GÖREVLENDİRDİ

Maden ocağında patlama nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın talimatıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez ve İçişleri Bakanı Soylu Bartın Amasra''ya gidiyor.

AFAD''DAN AÇIKLAMA

Patlamayla ilgili olarak açıklama yapan AFAD "Kütahya, Eskişehir, Zonguldak ve Karabük İl AFAD Müdürleri ile AFAD Sakarya Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü bölgeye yönlendirilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz." ifadeleri kullanıldı...

Ayrıntılar geliyor...

İlgili Haberler