Ne kadar geri vites yapsa da fayda etmedi. Mahir Ünal görevinden affını istedi

Ne kadar geri vites yapsa da fayda etmedi. Mahir Ünal görevinden affını istedi
"Cumhuriyet, bizim lügatimizi, alfabemizi, dilimizi, hasılı bütün düşünme setlerimizi yok etmiştir" sözleriyle büyük tepki toplayan AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal görevden affını istediğini açıkladı...

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Bugün itibarıyla Grup Başkan Vekilliği görevimden affımı talep ettim. Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’a bugüne kadar şahsıma duyduğu güven ve verdiği sorumluluklar için müteşekkirim. Kamuoyunun bilgisine saygılarımla sunarım." ifadelerine yer verdi.

Mahir Ünal''dan boşalan Grup Başkanvekilliği görevine Temmuz 2018 - Mart 2021 arasında aynı görevi yapan Özlem zengin getirildi. 

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal''ın gençlik buluşması ve konferans etkinlikleri kapsamında “Cumhuriyet bizim lügatimizi, alfabemizi, dilimizi, hasılı bütün düşünmemizi yok etmiştir” ve “Türkçe ile bir düşünce üretemeyiz” sözleri büyük tepki toplamıştı. 

Cumhur İttifakı''ndan konuyla ilgili ilk açıklama MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli''den gelmişti. Bahçeli konuyla ilgili "Cumhuriyet''in Türk kültürüne, Türk diline, düşünme setlerimize zarar verdiğini iddia edenler talihsiz, tarifsiz ve temelsiz bir yanlışın pençesindedir" ifadelerini kullandı.

Bahçeli’nin açıklamalarının ardından MHP’li milletvekilleri de sosyal medya hesaplarından konuyla ilgili ardı ardına paylaşımlar yaptı.

Gelişmelerin ardından AKP açıklama yapmak zorunda kaldı. AKP''den  ilk açıklama ise parti sözcüsü Ömer Çelik’ten geldi. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda isim vermeden Mahir Ünal’ın söylemlerini işaret eden Çelik “Cumhuriyetimiz ve demokrasimiz milletimizin büyük tarihi içindeki en büyük kazanımlarımızdandır. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. Cumhurbaşkanımızın sık sık vurguladığı gibi, Cumhuriyetimizin kazanımlarını korumak ve daha ileri ufuklara taşımak için çalışmaya devam edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.

GERİ VİTES YAPMIŞTI

Mahir Ünal, 21 Ekim’de Kahramanmaraş Kitap Fuarı''nda yaptığı konuşmada söylediği “Cumhuriyet, bizim lügatimizi, alfabemizi, dilimizi hasılı bütün düşünme setlerimizi yok etmiştir" sözlerine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti. 

“Önceki gün Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderlik vizyonu ile geleceğimize damga vuracak ‘Türkiye Yüzyılı’ lansmanımızı gerçekleştirdik. Dün ise Cumhuriyet Bayramı etkinliklerimizi tamamladık ve asırlık hayalimiz TOGG''un banttan çıkışı ile heyecanlandık. Her biri Cumhuriyet’imizi yüceltme idealinin yapı taşı olan bu etkinlikler esnasında, şahsımla ilgili bir açıklama yapmayı uygun bulmadığım için sustum.

21.10.2022 günü Kahramanmaraş Kitap Fuarı''nda bir kültürel etkinlikte yaptığım konuşmama ilişkin dile getirilen her fikir ve siyasi eleştiri kabulümdür. Fakat gerekli açıklamalarda bulunmama rağmen Meral Akşener ve Kemal Kılıçdaroğlu''nun açık hakaret, düşmanlık ve nefret içeren iftiralarını şiddetle reddediyorum. Tarihte 16 devlet kurmuş bir millete mensubiyetim ve ses bayrağım Türkçemle gurur duyuyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devleti''ni yüceltme idealini kendisine ilke edinmiş bir kişi olarak kendimi Cumhuriyet’in fikri hür, irfanı hür bir evladı olarak görüyorum.

Cumhuriyet düşmanı olmak bence, Cumhuriyet’i ‘donmuş bir göl zannetmekle’ mümkündür. Oysa Gazi Mustafa Kemal Atatürk''ün bize bıraktığı Cumhuriyet’i, ‘her dem kendini yenileyen coşkun bir nehir’ olarak ele almak gerekir.

Liderimiz Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonu, Cumhuriyet’imizi tarihin içinden akıp gelen coşkun ve bereketli bir nehir olarak kabul eden ve bunu dost düşman tüm dünyaya haykıran bir manifestodur. Binlerce yıllık devlet geleneğimiz, kültürel değerlerimiz ve gelecek hedeflerimiz bizi tanımlar. Ben, bu tanımın bir parçası olmaktan gurur duyuyorum.

O halde yaşasın Cumhuriyet’imiz ve onun fikri hür, vicdanı hür nesilleri.”

 

MAHİR ÜNAL NE DEMİŞTİ

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, gençlik buluşması ve konferans etkinlikleri kapsamında 8. Uluslararası Kitap ve Kültür Fuarı’nda “Yerelden Evrensele Şehir Ufku: Kahramanmaraş Örneği” başlıklı konferansta konuştu. Ünal, "Tarihteki en sert kültürel devrim Türkiye’de yaşanmıştır. Mesela Fransız Devrimi her şeyi yıkmıştır ama lügate yani dile dokunmamıştır. Yine en sert devrimlerden bir tanesi MAO’nun Çin’de yaptığı kültürel devrimdir ve o da dile dokunmamıştır. Ama maalesef bir kültür devrimi olarak cumhuriyet bizim lügatimizi, alfabemizi, dilimizi, hasılı bütün düşünmemizi yok etmiştir." ifadelerini kullandı.

“TÜRKÇE İLE BİR DÜŞÜNCE ÜRETEMEYİZ”

Cemil Meriç’in kaleme aldığı ‘Bu Ülke’ adlı kitaptan alıntılar yaparak gençlere seslenen Mahir Ünal, “Bugün konuştuğumuz Türkçe’nin düşünce üretebilmesi mümkün değildir. Bugün konuştuğumuz Türkçe ile bir düşünce üretemeyiz sadece ihtiyaçlarımızı karşılayabiliriz, konuşma ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Mesela melül, mahsun, inkisar, keder, hüzün, buhran bunların hepsini tek bir kelimeyle ifade ediyoruz; stresliyim” şeklinde konuştu.

YENİÇAĞ''I DÜŞMANLIK ÇIKARMAKLA SUÇLADI

Mahir Ünal Cumhuriyet’i ve devrimleri hedef alan konuşmasını Yeniçağ’ın gündeme taşımasının ardından ardından akşam saatlerinde sosyal medya hesabından konuyla ilgili açıklama yaptı. Ünal, "Bugün “Bir Kitap Okudum” etkinliğinde gençlerle Cemil Meriç’in Bu Ülkesini konuştuk. Kamus bir milletin hafızasıdır cümlesinden yola çıkarak yaptığım değerlendirme Cumhuriyet’e dönük değil kültür devrimi olarak yapılanlara dair bir tespittir. Buradan bir düşmanlık çıkaramazsınız." ifadelerini kullandı.

yaşanan tüm bu gelişmelerin ardından Cumhuriyeti ve Türkçeyi hedef tahtasına koyan Mahir Ünal görevden affını istemek zorunda kaldı. Mahir Ünal''dan boşalan Grup Başkanvekilliği görevine Temmuz 2018 - Mart 2021 arasında aynı görevi yapan Özlem zengin getirildi. 

İlgili Haberler